Dacă Harris ar câștiga, analiștii politici se așteaptă la o abordare similară cu strategia de politică externă a lui Biden, cu unele diferențe subtile privind problemele internaționale majore, precum războiul din Ucraina.
Europa nu are nicio iluzie că o victorie a democraților la Casa Albă ar însemna că Statele Unite ar asigura toate nevoile de securitate ale continentului și ar inversa politicile industriale, scrie CNBC.
Pentru analiștii de la Economist Intelligence Unit, așteptările sunt că o președinție Harris ar oferi continuitate privind afacerile externe.
„Adică o scădere treptată a ajutorului militar pentru Ucraina, mai degrabă decât o reducere bruscă pentru a forța discuții de pace, așa cum ne-am aștepta de la Donald Trump; o atitudine încă fermă față de China, dar fără amenințarea imediată a creșterii tarifelor de către Trump; și eforturi continue de a echilibra sprijinul pentru Israel”, au declarat analiștii EIU Emily Mansfield și Andrew Viteritti pentru CNBC.
„Harris nu l-a pe Biden în niciuna dintre aceste probleme, dar este probabil să schimbe mesajul în jurul acestora, punând accent pe criza umanitară din Gaza, de exemplu,” au adăugat ei.
Ucraina, Israel și China
Francesco Nicoli, profesor asistent de științe politice la Institutul Politehnic din Torino, Italia, a declarat că relația dintre SUA și Uniunea Europeană este probabil să continue pozitiv sub o președinție Harris, în special în domenii precum comerțul, inteligența artificială, Big Tech și politica climatică.
„În ceea ce privește Ucraina, putem să ne așteptăm ca o președinție Harris-Walz să fie mai îndrăzneață decât cea a lui Biden,” a declarat Nicoli pentru CNBC.
Nicoli, care este și cercetător asociat la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, a spus că o președinție Harris este puțin probabil să schimbe drastic abordarea transatlantică privind problemele internaționale. El a spus că executivul european este probabil să salute orice acord de compromis între Israel și gruparea militantă Hamas ca pe un succes „atât timp cât războiul se termină,” menționând că UE pare să fie „mulțumită să lase conducerea negocierilor în mâinile SUA.”
Leslie Vinjamuri, director al programului SUA și Americi la Chatham House, a spus că Harris se află „într-o poziție dificilă în a-și contura politica externă în timp ce ocupă funcția de vicepreședinte,” dar va îmbrățișa probabil un consens în politică externa similar cu cel al lui Biden.
„Știm că simte o pasiune puternică pentru apărarea vieților palestinienilor și acesta este domeniul în care vom vedea mai multe diferențe,” a spus Vinjamuri pentru CNBC.
Nevoi de securitate și politici industriale
Sudha David-Wilp, membru senior la think tank-ul German Marshall Fund of the United States, a scris într-o postare recentă pe blog că o victorie a lui Harris în noiembrie „ar oferi Europei spațiu de respiro pentru a-și întări capacitățile de apărare” și „a se adapta la noile realități” în relația SUA-UE.
„Fără îndoială, ar exista un anumit grad de continuitate de la administrația Biden la o președinție Kamala Harris în ceea ce privește idealurile, acțiunile și consilierii,” a spus David-Wilp. „Dar Europa nu are nicio iluzie că o victorie a democraților la Casa Albă ar însemna că Statele Unite ar asigura toate nevoile de securitate ale continentului și ar inversa politicile sale industriale.”
„Harris nu ar perturba relația transatlantică, dar concentrarea sa în politica externă s-ar îndrepta natural mai întâi către China, precum și către abordarea crizelor imediate din Orientul Mijlociu și de la granița sudică a SUA — subiecte care au mai multă relevanță în politica internă americană,” a adăugat ea.
Dar ce spuneti daca nu castiga CAMILA HARRIS ?? WHAT ???