miercuri, octombrie 9, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRemus Pricopie, despre agenții de propagandă ai Rusiei din România: "Atunci când...

Remus Pricopie, despre agenții de propagandă ai Rusiei din România: „Atunci când vorbești despre aceste lucruri intri în malaxorul de denigrare al rețelelor media pro-Kremlin”

Despre agenții de propagandă ai Rusiei pe teritoriul României se discută public de ceva vreme, însă destul de anemic. Motivul e simplu: cei care scot la lumină figurile publice care duc o astfel de propagandă ajung victime ale rețelelor media finanțate de Rusia. Și atunci, în general, subiectul e unul atacat sporadic în spațiul public. O face acum, însă, profesorul Remus Pricopie, care face referire îndeosebi la situația lui George Simion și a partidului AUR.

Într-o postare pe social-media, Pricopie explică detaliat cum propaganda rusă a influențat situația politică a democrațiilor euro-atlantice, invocând de exemplu cazul Marii Britanii, unde fără influența Moscovei, BREXIT-ul nu s-ar fi întâmplat sau amestecul Rusiei în alegerile din SUA.

Însă, ironic, face referire și la situația României, unde dezbaterea pe marginea agenților de propagandă ai Rusiei e anemică. Asta în ciuda faptului că există chiar un candidat la prezidențiale din partea unui partid pe care o instanță l-a catalogat ca acționând împotriva intereselor statului român. Se referă, desigur, la AUR. Dar și la candidatul acestui partid, declarat persona non-grata în Moldova și Ucraina.

În România – după liniștea din spațiul politico-mediatic, pare că … – totul este OK. Nu avem politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri, profesori universitari, (foști) ofițeri etc. implicați în acțiuni de tip KGB de destructurare a instituțiilor fundamentale ale Statului Român și preluare, chiar și parțială, a puterii. Nu avem candidați la prezidențiale care cochetează cu Estul și nici politicieni finanțați „la sacoșă”, prin intermediul unor oameni de afaceri dubioși.

Totul este transparent și în binele cetățenilor români. În Parlamentul României și în Parlamentul European avem numai politicieni respectabili, care, din dragoste de țară, nu și-ar permite să acționeze ca „agenți de propagandă rusă”. Prin urmare, recenta decizie definitivă a unei instanțe care vorbește despre faptul că un partid ar acționa împotriva intereselor României – motiv de declanșare a procedurilor de desființare a partidului respectiv, conform legislației în vigoare – cu siguranță este o eroare judiciară, care va fi corectată rapid, printr-o cale excepțională de atac. De asemenea, Republica Moldova și Ucraina au greșit când au îndrăznit să declare un politician român, mare patriot, persona non grata.”

Pricopie precizează cu lupta cu agenții de propagandă ai Rusiei nu poate fi câștigată decât prin expunerea lor publică și prin respectarea legii. Însă, la noi, expunerea unor astfel de personaje atrage vine la pachet cu tot felul de consecințe, una dintre ele fiind atacarea celui care pornește dezbaterea de către retețele mediatice finanțate de Moscova.

„Singurele modalități de a lupta cu extremiștii și cu agenții de propagandă rusă, pe teritoriul României, sunt să-i expui opiniei publice și să aplici legea. Din păcate, numărul celor care au curajul să o facă este foarte mic. Este adevărat, atunci când vorbești despre aceste lucruri intri în malaxorul de denigrare al rețelelor media pro-Kremlin. Aceasta este rețeta „standard”. Eu îmi asum acest lucru, dar aici cred că mult mai important ar fi să-și asume cei care candidează pentru diferite poziții politice, inclusiv cei care cer votul cetățenilor pentru a ajunge Președintele României.

Dacă nu se va schimba nimic în această direcție, dacă oamenii politici și instituțiile nu vor acționa, conform legii – așa cum a făcut instanța, în procesul AUR vs. Ioana Constantin –, mai devreme sau mai târziu, și România va cădea în cursa diversiunilor venite din Est.” – a punctat Pricopie.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare