luni, martie 17, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneCum funcționează dezinformarea: Rusia se plânge că Occidentul încearcă să-i influențeze alegerile  

Cum funcționează dezinformarea: Rusia se plânge că Occidentul încearcă să-i influențeze alegerile  

O comisie a Kremlinului, creată pentru a preveni „interferențele externe”, a susținut miercuri că Occidentul se pregătește să intervină în alegerile parlamentare federale din Rusia din 2026. „Comisia constată pregătirea activă a țărilor occidentale pentru organizarea unor încercări de interferență în alegerile pentru Duma de Stat din 2026”, se arată într-un document citat de agenția rusă de stat TASS.  

„Statele Unite și sateliții lor au făcut deja teste pentru a influența alegerile din Rusia în 2024”, mai precizează documentul, potrivit Politico.  

În realitate, scrie publicația internațională, Moscova a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din România de anul trecut, în favoarea independentului pro-rus Călin Georgescu, și a făcut același lucru în alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE organizate de Republica Moldova în octombrie.  

De asemenea, la alegerile prezidențiale din Rusia de anul trecut – considerate o farsă din cauza lipsei opoziției reale – președintele Vladimir Putin a câștigat cu 87% din voturi.  

Partidul de guvernământ Rusia Unită, controlat de Putin, a fost acuzat în mod repetat de fraudă electorală pentru a-și menține controlul asupra puterii din 2001, perioadă în care Putin a ocupat fie funcția de președinte, fie pe cea de prim-ministru.

Peste ocean, recent, o anchetă oficială a concluzionat că mai multe state, inclusiv India, Rusia și China, au intervenit în instituțiile democratice ale Canadei, într-un efort de destabilizare a țării. Raportul final, alcătuit din șapte volume, a fost publicat marți de judecătoarea Marie-Josée Hogue, care a condus Comisia pentru Interferență Străină, și se bazează pe 16 luni de investigații și pe mărturiile a peste 100 de persoane.  

Ancheta a constatat numeroase încercări de influență politică și utilizarea frecventă a dezinformării în presa tradițională și pe rețelele sociale împotriva Canadei și a oficialilor săi, potrivit Financial Times.  

„Este adevărat că anumite state străine încearcă să intervină în instituțiile noastre democratice, inclusiv în procesele electorale”, a declarat Hogue la Ottawa. „Ceea ce este nou sunt mijloacele utilizate de aceste state, amploarea aparentă a fenomenului și modul în care este abordat în discursul public.” 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare