marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialUltima șansă de a salva Pasul Mestecăniș: "Acest peisaj se va transforma...

Ultima șansă de a salva Pasul Mestecăniș: „Acest peisaj se va transforma într-un munte de gunoi”

Jurnalistul Dinu Zară trage un semnal de alarmă privitor la o situație foarte gravă din Suceava, după ce Consiliul Județean a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului emiterea autorizației integrate de mediu pentru punerea în funcțiune a unei gropi de gunoi amenajate pe vârful muntelui.

Asupra dezastrului ecologic care s-ar putea petrece acolo s-a mai atras atenția și în trecut, însă autoritățile locale par tot mai determinate să concretizeze un proiect care va duce la distrugerea peisajului din zonă, dar și la contaminarea mediului cu gunoi și substanțe toxice.

Așa cum INVESTIGATORIA a mai arătat, Consiliul Județean Suceava a programat pentru luna februarie a acestui an dezbaterea publică privind documentele de susținere a solicitării de emitere a Autorizației integrate de mediu, pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”. Societatea civilă locală susține că autoritățile județene din Suceava doresc să facă încă un pas spre un dezastru ecologic ireversibil, în inima Bucovinei.

Acum, jurnalistul Dinu Zară cere sprijinul oamenilor, indiferent dacă sunt sau nu localnici, în a se opune acestui proiect dezastruos pentru mediu și roagă oamenii să trimită către Agenția pentru Protecția Mediului Suceava mail-uri în care să-și prezinte motivele pentru care se opun acestei situații.

Astăzi, miercuri, 2 februarie 2022, este ultima zi în care pot fi trimise către APM Suceava observații scrise cu privire la solicitarea de emitere a autorizației de mediu. La fel ca cei mai mulți dintre voi, consider că acea groapă de gunoi va fi o bombă ecologică, o greșeală care va afecte iremediabil populația, turismul, activitățile economice și mediul înconjurător și va polua solul, aerul și pânza freatică, fiind un risc major cu privire la sănătatea publică. Dacă împărtășiți această opinie, astăzi este ultima șansă pentru a salva Pasul Mestecăniș. Este foarte important să trimitem observații scrise negative, pentru că astfel vom demonstra în instanță că a existat o opoziție reală cu privire la eliberarea autorizației de mediu.„, scrie jurnalistul pe blogul său.

Pentru a fi mai simplu pentru oameni, jurnalistul oferă și un model personal al scrisorii care ar trebui transmise către APM Suceava, astfel încât celor care doresc să salveze zona de la dezastru să nu piardă foarte mult timp.

Dinu Zară crede că procedura de consultare publică, derulată în perioada stării de alertă la nivel național, a fost făcută fără bună credință de către autoritățile locale. Mai mult, procedura de consultare publică a mimată și făcută astfel încât în realitate să îngreuneze accesul cetățenilor la procesul de luare a unei decizii care va avea un impact major și de lungă durată pentru populație și mediul din zonă.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare