marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticDerapajele lui Simion devin pretext pentru limitarea libertății de exprimare în Parlament

Derapajele lui Simion devin pretext pentru limitarea libertății de exprimare în Parlament

Acțiunile recente ale lui George Simion din Parlament determină restrângerea libertății de exprimare, la presiunea partidelor aflate la guvernare, precum PSD, PNL și UDMR, care-și doresc ca dezbaterile să nu mai poată fi transmise în direct și să transforme opinia politică în infracțiune.

Ieșirile agresive ale membrilor AUR alimentează o dorință mai veche a partidelor politice de a restrânge libertatea în cadrul forului decizional național. Iar revolta opiniei publice cu privire la derapajele AUR sunt pretextul perfect pentru limitarea unor acțiuni care serveau democrația și principiul fundamental al transparenței.

De altfel, chiar fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, anunță că există un risc destul de serios ca un nou monstru să se nască, cu sprijinul partidelor vechi aflate la guvernare.

Coaliția PSD-PNL-UDMR crede că a fi la putere înseamnă să abuzeze de putere și atât. Agresivitatea și huliganismul din Parlament, promovate de AUR, trebuie sancționate exemplar, dar nu trebuie folosite pentru a impune regula tăcerii, pentru a îngrădi libertatea de exprimare sau pentru a ascunde mizeriile pe care parlamentarii puterii le fac în ședințele forurilor parlamentare.„, a scris pe Facebook fostul ministru al Justiției.

Și vorbim în acest context despre o propunere de a nu mai fi transmise în direct dezbaterile din Parlament, indiferent dacă acestea au loc în plen, în comisii sau în birourile permanente. Asta ar fi limitat inclusiv accesul presei la ședințele parlamentarilor. La obiecțiile ridicate de USR s-a revenit asupra acestei propuneri, dar s-au menținut limitările transmisiilor live, care nu pot fi făcute decât în zonele în care parlamentarii au efectiv activitate și, de asemenea, s-a interzis folosirea de bannere în Parlament. Mai mult, derapajul unui singur parlamentar duce la sancționarea întregului grup parlamentar.

Însă cea mai gravă dintre consecințe este modificarea în Comisia Juridică a articolului 369 din Codul penal privind incitarea la violență, ură sau discriminare. Efectele, dar și motivele acestei modificări sunt explicate tot de Stelian Ion, care se teme acum de faptul că derapajele lui Simion vor servi drept paravan pentru partidele aflate la guvernare.

Opinia sau apartenența politică devin acum criterii pentru clasificarea faptei drept infracțiune.

Asta poate însemna că o critică mai dură adusă unui politician sau partid va putea fi considerată infracțiune – incitare la ură sau discriminare. Un pesedist a argumentat că s-a săturat să i se reproșeze că este „pesedist” sau să primească alte apelative. Adică, noi reguli penale exagerate impuse de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru a-și proteja imaginea și puterea.”, arată Stelian Ion.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare