marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCriza medicamentelor îl determină pe europarlamentarul Vlad Gheorghe să ceară activarea instrumentului...

Criza medicamentelor îl determină pe europarlamentarul Vlad Gheorghe să ceară activarea instrumentului pentru sprijin de urgență al UE

În România, criza medicamentelor se amplifică de la o săptămână la alta. Sunt județe în care antibioticele și analgezicele au ajuns produse farmaceutice pe cale de dispariție, iar asta îi afectează în primul rând pe copii în plin sezon al virozelor. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a solicitat în acest sens Uniunii Europene activarea instrumentului pentru sprijin de urgență, adică să elibereze medicamente din fondul de urgență, pentru că situația e complicată și alte țări ale Uniunii.

Vlad Gheorghe a cerut Comisiei Europene și Autorității pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară să intervină în rezolvarea crizei medicamentelor, cu atât mai mult cu cât nu numai România e într-o astfel de situație. Europarlamentarul a detaliat pe marginea solicitării sale într-o postare în social-media.

Am cerut Comisiei Europene și Autorității pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară să intervină în rezolvarea crizei medicamentelor. Sunt județe întregi din țară unde nu se mai găsesc medicamentele necesare tratării virozelor de sezon. România nu e singura țară europeană care se confruntă cu astfel de lipsuri, Germania și Cehia au probleme similare.

Am solicitat comisarei pentru Sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides și directorului HERA, Pierre Delsaux să intervină pentru asigurarea stocurilor necesare de medicamente specifice, în condițiile în care numărul de pacienți cu viroze și infecții respiratorii a depășit 100 000 pe săptămână în România. Majoritatea sunt copii, pentru care lipsa medicamentelor specifice pentru scăderea febrei, de exemplu, poate duce la complicații.

Am cerut activarea instrumentului pentru sprijin de urgență în cazul crizei medicamentelor, mai ales că nu toate statele membre sunt la fel de bine echipate să facă față unei astfel de situații periculoase pentru cetățenii europeni. TOȚI cetățenii statelor membre au dreptul la sănătate și tratament eficient, iar ultimii ani au demonstrat că este nevoie de o Uniune inclusiv la nivelul sistemelor sanitare.„, a scris europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Inclusiv Ministerul Sănătății a venit cu precizări pe marginea acestei situații, anunțând care sunt medicamentele care nu se mai găsesc pe piață și care sunt cele disponibile, mai ales după ce părinții au început să caute sprijin pe grupuri de social-media pentru procurarea de medicamente pentru răceală și gripă pentru copiii lor. Numai luna trecută au dispărut de pe piața din România aproximativ 100 de tratamente, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare