România, locul întâi în Europa în privința numărului de victime ale traficului de persoane

România, locul întâi în Europa în privința numărului de victime ale traficului de persoane

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată faptul că România ocupă un rușinos loc întâi în privința numărului de victime ale traficului de persoane. Mai mult de jumătate dintre victimele traficului de persoane la nivel european sunt fete și femei, folosite în scopul exploatării sexuale.

Raportul, emis pe 20 octombrie la Bruxelles arată că fenomenul traficului de persoane este caracterizat de anumite tipare de lucru, care au devenit recurente și de aceea Comisia vorbește despre “noi îngrijorări”. Cu atât mai mult cu cât numărul victimelor a crescut în raport cu anii 2017 și 2018.

Numărul total al victimelor înregistrate la nivel european a ajuns la 14.145, iar realitatea ar putea fi chiar mai sumbră, pentru că, în general și mai ales la nivelul României, victimele traficului nu sunt raportate întru totul corect.

Primele cinci locuri alocate statelor europene cu cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane sunt următoarele: România, Ungaria, Franța, Olanda și Bulgaria. Practic, din raportul Comisiei rezultă că România este la momentul actual prima țară din Europa în privința numărului de victime. Și asta se întâmplă în condițiile în care este un fapt unanim recunoscut acela că raportările oficiale prezintă cifre mai mici decât sunt ele în realitate.

În topul țărilor non-europene cu număr mare de victime ale traficului se situează Nigeria, China, Ucraina, Maroc și India.

Raportul mai explică și faptul că, în continuare, cel mai comun obiectiv al traficului de persoane este exploatarea sexuală, iar principalele victime ale rețelelor de crimă organizată sunt fetele minore și femeile. 15% dintre victimele traficului sunt folosite în scopul exploatării prin muncă.

Oricum, Comisia arată că, în ciuda eforturilor concrete făcute de societatea civilă și de ONG-urile active în domeniul combaterii traficului de persoane, nu există un focus general orientat împotriva exploatării sexuale, inclusiv atunci când vine vorba de investigarea cazurilor. Mai mult, în sfera investigațiilor pe trafic, încă nu se pune suficient accentul pe aspectul de gen al acestei infracțiuni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.