vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAna Birchall: "Averile obținute ilegal nu mai sunt deloc în siguranță"

Ana Birchall: „Averile obținute ilegal nu mai sunt deloc în siguranță”

Una dintre cele mai importante probleme din sistemul de justiție românesc era faptul că persoanele acuzate de corupție nu se revanșau niciodată față de statul român. Cu alte cuvinte, chiar și în cazul unei condamnări, prejudiciul rămânea nerecuperat pe numele rudelor apropiate. Timp de trei ani, parlamentarul Ana Birchall a încercat să aducă în prim-planul dezbaterilor din forul legislativ, uneori cu mari dificultăți, această chestiune. Și iată că acum, instituțiile care au atribuții în recuperarea banilor furați de la statul român au instrumente legale pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. Modificarea operată prin legea adoptată de Parlament transpune integral prevederile Directivei 2014/42/UE, care impune ca standard minim pentru statele membre în vederea aplicării măsurii confiscării extinse ca pedeapsa prevăzută de lege să fie de 4 ani sau mai mare, precum și o listă de infracțiuni . Prin legea nou adoptată, se menține limita minimă a pedepsei de 4 ani sau mai mare, dar s-a eliminat lista lde infracțiuni pentru care se poate dispune confiscarea extinsă.

Cu alte cuvinte, posibilitatea de a dispune confiscarea extinsă la orice infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa de 4 ani sau mai mare s-a extins. Singura condiție e aceea ca fapta să fi generat un folos material necuvenit în favoarea făptuitorului.

În ceea ce privește pedepsele prevăzute de lege mai mici de 4 ani, se aplică confiscarea specială, în condițiile legii. Confiscarea extinsă va putea fi aplicată, în condițiile legii, și infracțiunilor de serviciu, precum și în cazul altor infracțiuni pentru care în prezent aceasta măsura nu se putea dispune.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției și parlamentarul care a tratat chestiunea cu determinare în forul decizional în ultimii trei ani, și-a exprimat bucuria legată de această reușită pe pagina sa de Facebook.

Ana Birchall

Voi urmări cu mare atenție punerea în aplicare a acestei legi! Acum nu mai există nicio scuză sau impediment pentru ca toți banii furați statului român să fie recuperați! Nu pot exprima în cuvinte cât de mult vă mulțumesc tuturor pentru că împreună am dus și am câștigat bătălie cu bătălie până astăzi, când împreună am câștigat această luptă dusă împotriva celor care își făceau speranțe că România va rămâne o țară unde își vor putea continua hoțiile și mișmașurile din care, după procese interminabile, să rămână cu banii intacți. Aveți încredere că, pas cu pas, România devine un loc unde domnește legea! Statul român își apără cetățenii, iar averile obținute ilegal nu mai sunt deloc în siguranță… Și da, sunt mulțumită că îmi închei activitatea în Parlamentul României cu o astfel de lege, una dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, scriind împreună cu voi o filă importantă în istoria României!„, a punctat Ana Birchall.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare