sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiGruparea Bozian: o afacere de familie cu suflete la preț negociabil

Gruparea Bozian: o afacere de familie cu suflete la preț negociabil

Pentru ca o structură infracțională să funcționeze e nevoie, în primul rând, de încredere între membrii grupului. Așa că cele mai multe grupări infracționale, specializate în trafic de persoane, sunt formate din membrii aceleiași familii. Rareori sunt racolate în rețea persoane din afară, pentru că loialitatea e o valoare rară printre devianți, așa că relația de sânge este considerată cam singura care garantează că, la o adică, cei implicați o să tacă și nu vor dezvălui întreaga ramificație a structurii.

Una dintre cele mai cunoscute rețele de trafic de persoane din Teleorman e localizată în zona Turnu Măgurele, iar tinerele racolate sunt folosite fie la petrecerile private ale unor oameni politici, fie pentru a practica prostituție stradală în afara țării, cu precădere în Spania și Germania.

Începuturile

Din anii 2001-2002, membrii grupării Bozian din Turnu Măgurele s-au specializat în traficul internațional de persoane în scopul exploatării sexuale, pe relația Spania. Totul a început cu niște călătorii ale nepoților și fiilor liderului grupării în Spania pentru recuperarea unor datorii. Acolo au remarcat că din exploatarea sexuală a femeilor se pot câștiga sume mari de bani. Așa că nu s-au gândit mult și au trecut la fapte.

Inițial au preluat fete de la o altă rețea funcțională în Teleorman, după care și-au creat propria pepinieră de prostituate. Fetele erau împărțite în grupuri de câte două sau trei și duse în cluburi diferite din Madrid, Valencia, Barcelona, Huelva sau Almeria, pentru ca, în situația în care ar fi fost descoperite de poliția spaniolă, să nu fie ridicate toate. Documentele de identitate ale fetelor erau reținute, ele nu aveau voie să își spună numele real și aveau interdicție de a intra în relații cu cetățeni români.

Bătaia, principala formă de persuasiune

Fetele erau convinse să practice prostituția prin bătaie. Banii obținuți erau trimiși de către membrii grupării în România, iar Marcel, Robert și Adrian (membri principali ai grupării) i-au investit în construirea de vile, cumpărarea de apartamente, de mașini de lux și pensiuni turistice. Gruparea, foarte puternică, avea legături cu județele Olt, Dolj, dar și cu municipiul București și Republica Moldova. Fetele erau racolate din municipiul Turnu Măgurele, din comune apropiate sau chiar și din județe învecinate, apoi preluate și exploatate sexual prin cluburi de noapte sau stradal.

Politiștii au descoperit după mai mult timp unul dintre locurile în care victimele erau obligate să se prostitueze: un club de noapte din zona orașului Valencia, unde au fost identificate mai multe victime. Una dintre ele le-a povestit procurorilor că în timp ce se afla în gazdă la București a rămas însărcinată și, pentru că i-a fost teamă să le spună părinților despre asta, a acceptat propunerea unei cunoștințe (membru al grupării) de a o ajuta să plece la muncă în Spania, pentru a presta activități în domeniul agricol. I s-au luat apoi documentele de identificare și, împreună cu membrul grupării și o altă fată, au plecat spre Spania. Ajunse la destinație, fetele au fost obligate să practice prostituția, iar cea însărcinată a fost forțată să facă avort. Poliția spaniolă le-a și ridicat de pe stradă și le-a reținut timp de o lună pentru practicarea prostituției. Ulterior, ele au fost aduse în țară și au fost așteptate la aeroport de fratele celui care le-a dus în Spania, care le-a și sechestrat în locuința lui din Turnu Măgurele. În cele două zile în care au stat sechestrate, li s-au fabricat documente false și, împreună cu o nouă achiziție a rețelei, acestea au fost scoase din nou din țară prin PTF Porțile de Fier. Din nou, ajunse în Spania, cele trei au fost forțate să se prostitueze.

Dansatoarele de la Turris

O altă victimă a traficului de persoane are o poveste și mai interesantă, care implică chiar hotelul familiei Dragnea, ca punct de întâlnire dintre victimele traficului de persoane și traficanți. Fata povestea că locuia cu părinții și frații săi într-un apartament din București, iar tatăl ei era agresiv, singurul venit al familiei fiind adus de mama sa. Pentru că nu și-a găsit un loc de muncă, aceasta a acceptat în cele din urmă propunerea unei firme din București de a lucra ca dansatoare de striptease și a plecat, prin contract, la Hotelul Turris din Turnu Măgurele. Acolo l-a cunoscut pe cel care avea să-i fie călău. Membru al unei rețele de trafic de persoane, Edison i-a tot oferit fetei sume de bani, pe care aceasta le-a acceptat. În tot acest timp, i-a spus victimei sale că are relații în Spania și că ar putea s-o ajute să muncească acolo pe mai mulți bani.

După mai multe insistențe, fata a fost scoasă din țară, împreună cu o altă victimă. Ajunse în Spania, cele două au fost preluate de membrii grupării, cazate într-o locuință și anunțate că vor practica prostituția într-un club de noapte. Totul, în schimbul banilor pe care i-ar fi datorat celor care le-a dus în Spania.

Fetele au început să plângă, au spus că nu vor să practice prostituția, dar cei doi bărbați le-au bătut cu pumnii și picioarele, amenințându-le că vor fi vândute altor țigani, care le vor face și mai mult rău. În cele din urmă, fetele au acceptat.

Intimitate pe bonuri valorice

În club au aflat cum se practică meseria: clientul își alege o fată, plătește la recepție banii aferenți timpului petrecut cu ea, alături de un prosop, săpun și prezervativ, precum și un bon valoric pe care îl oferea fetei înainte de a întreține raporturi sexuale cu ea.

Florina, una dintre victimele rețelei din Turnu Măgurele, își amintește infernul prin care a trecut.

Am fost dusă să muncesc într-un club din Almeria. La acest club am cunoscut mai multe românce care făceau prostituție. De la ele am aflat cât de violenți sunt membrii grupării, că le bate dacă nu fac bani sau nu ascultă. La club eu aveam numele K., iar noi, fetele, nu aveam voie să vorbim între noi. Nu știu cum le cheamă pe aceste fete, dar le pot recunoaște dacă le văd.

Florina a practicat prostituția vreme de trei luni, timp în care negăsind o variantă de a se elibera, a slăbit foarte mult și a început să aibă căderi nervoase, care au culminat cu o tentativă de suicid. Proxenetul din Turnu Măgurele a luat-o cu mașina și a abandonat-o în fața unei mănăstiri. De la mănăstire a ajuns la spital, iar apoi a fost trimisă în țară și a povestit mamei sale cele întâmplate.

Rețelele de trafic de persoane cu scopul exploatării sexuale a acestora sunt numeroase în sudul României. Din fericire, membrii grupării Bozian au fost condamnați, după un efort îndelungat al oamenilor legii de a obține probe împotriva lor, pentru că victimele traficului de persoane nu vorbesc cu multă ușurință despre asta. Presiunea psihică pusă asupra lor face ca lucrurile să devină și mai dificile, pentru că astfel de femei trăiesc întreaga lor viață cu teama că proxenetul se va întoarce după ele și le va face rău.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare