vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuRamona Strugariu: “Cât de departe au penetrat rețelele de trafic instituțiile statului?...

Ramona Strugariu: “Cât de departe au penetrat rețelele de trafic instituțiile statului? Până unde au ajuns?”

Rețelele de crimă organizată, specializate în traficul de persoane, sunt în acest moment destul de bine conectate la structurile statului român, iar dovezile în acest sens sunt numeroase. Racolarea victimelor din DGASPC-uri și promulgarea de către Iohannis a unei legi favorabile pentru traficanți sunt doar două exemple în acest sens. În plus, chiar ministrul Justiței a declarat într-o discuție oficială faptul că traficanții sunt mai bine pregătiți în raport cu autoritățile de aplicare a legii și că aceștia încearcă să penetreze instituțiile statului. În fața acestei chestiuni, europarlamentarul Ramona Strugariu a simțit nevoia să reacționeze. În cadrul Interviurilor PressHub, aceasta a declarat că trimis o scrisoare președintelui Iohannis, în care i-a cerut explicații pentru gestul lui de zilele trecute.

“Astăzi am scris o scrisoare președintelui României cu privire la faptul că a fost promulgată o lege care, de fapt, îi favorizează efectiv pe traficanți și că s-a invocat la un amendament o eroare materială, care, de fapt, arată ca o chestiune introdusă în textul legislativ cu premeditare. Dar revin la asta. Realitatea europeană e în felul următor și am exprimat-o de curând și în audierea pe care am avut-o în comisia LIBE în ceea ce privește traficul de persoane. Ultimele cifre pe care noi le avem la nivel european sunt din 2017-2018. Iar asta într-adevăr mă face să mă întreb dacă și la nivel european combaterea traficului de persoane este o prioritate. Pentru că eu nu cred că e posibil să nu avem aceste date și aceste cifre actualizate. Banii pe care îi faci ilegal din trafic de persoane îi speli după aceea. În afaceri imobiliare, sunt multiple mecanisme. Și după aceea ne uităm să vedem cum funcționează instituțiile care se ocupă de combaterea spălării de bani în Europa, în România. Și nu funcționează. Și evident că asta îți ridică niște semne de întrebare semnificative.”

Europarlamentarul susține că raportările victimelor la nivel european sunt și ele eronate. Cu toate acestea, România rămâne constanta clasamentului negru al traficului, indiferent de sistemul de referință pe care îl avem. Existența acestor rețele atât de bine puse la punct nu poate fi explicată decât prin complicitatea și susținerea autorităților, mai spune europarlamentarul.

 “Sunt 14.145 de victime ale traficului de persoane în perioada 2017-2018 în spațiul UE și sunt 26.268 de victime cu tot cu UK. Astea sunt statisticile oficiale. Gândiți-vă la numărul acela care este doar pentru UK. Și acum mă întorc și spun așa: România este pe primul loc în ceea ce privește cetățenia acestor victime ale traficului. Și, în același timp, cele mai multe victime ale traficului din toate statele membre sunt români și românce și în UK. Deci eu cred că mai rău de atât nu știu dacă se poate. Oricum ai lua cifrele în ceea ce privește traficul de persoane suntem pe locul 1 sau în top 5. Și mă întorc la ce se poate face și ce nu se face. O să spun așa: nu există un sistem funcțional de traficanți sau de rețele de crimă organizată atât de bine dezvoltat și de pus la punct în niciun stat membru, fără complicitatea autorității de aplicare a legii sau autorității locale.”

În privința declarațiilor ministrului Predoiu, legate de eficiența rețelelor de trafic și de felul în care încearcă ele să penetreze statul la cel mai înalt nivel al lui, Ramona Strugariu a pus câteva întrebări într-o scrisoare deschisă. Printre altele, ea întreabă și care este motivul pentru care parlamentarul Adriana Săftoiu, care își făcuse un obiectiv din analiza și remedierea problemelor în materia traficului de persoane pentru noul mandat, nu se mai găsește acum pe lista de candidați ai PNL.

 “Știu declarațiile ministrului Predoiu, care spunea mai exact că rețelele de crimă organizată încearcă să penetreze instituțiile  statului și în scrisoarea pe care am publicat-o chiar astăzi, l-am întrebat, pentru că, dacă are astfel de informații, înseamnă că ar trebui însoțite și de niște explicații: “Cât de departe au penetrat rețelele de trafic instituțiile statului? Până unde au ajuns?” Cu atât mai mult cu cât știm cât de serioase sunt aceste rețele de crimă organizată, atunci să știm și care sunt dimensiunile reale ale acestei infiltrări, inclusiv în sfera politică. Repet, eu nu cred că se poate altfel să ai o situație de proporții atât de dramatice. Și atunci am câteva întrebări: cum am ajuns ca președintele să promulge o lege care favorizează infractorii și traficanții? De ce un om ca Adriana Săftoiu care și-a asumat combaterea traficului de persoane pentru viitorul ei mandat nu se mai află astăzi pe listele PNL? De ce nu avem adăposturi și asistență reală pentru victimele traficului, în condițiile în care ne permite și legea să facem astfel sisteme de susținere? Și apoi, câte rețele a destructurat din momentul în care s-a întors domnul Predoiu la minister, ce rezultate aveam înainte? Iar cazurile de trafic de copii sunt sever sub-raportate, nici nu mai știu cum se raportează. Dar ține de eficiența cu care autoritățile locale tratează această chestiune. Și am scris, de exemplu, la o agenție europeană care se ocupă cu pregătirea oamenilor din poliție să întreb câte traininguri și câte formări de specialitate pe dimensiunea de trafic au fost organizate cu polițiști români. Agenția a răspuns că erau, cred, vreo 5. Adică mințim… “, a mai declarat Strugariu.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare