joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPROFIL DE CANDIDAT – Dumitru Mihalescul, afacerist de succes și politician de...

PROFIL DE CANDIDAT – Dumitru Mihalescul, afacerist de succes și politician de renume doar cu… liceul

Un reprezentant al neamului care se respectă are bani, proprietăți, faianță de firmă la baie, piscine și case impresionante, cu aspect de mausoleu. Nu prea au mulți dintre ei școală, dar electoratul pare să se fi resemnat cu gândul că prea multă carte strică în drumul către împlinirea personală. Cu toate acestea, sunt cazuri în întreaga țară de vechi parlamentari care-și doresc să redevină noi, chiar dacă CV-ul nu-i prea recomandă. În schimb, au declarații de avere întinse pe mai multe pagini, demonstrând, ori de câte ori e nevoie, că banul bate școala până la leșin.

Un astfel de caz este cel al deputatului PNL, Dumitru Mihalescul, care se află din nou pe lista candidaților PNL la alegerile parlamentare din acest an pe zona Suceava. Personajul este foarte cunoscut la nivel local pentru faianța Versace din baie și e celebru pentru afacerile sale de succes, care au uimit chiar și presa națională atât de tare, încât i-a dedicat advertoriale. Probabil că presa centrală nu i-a citit CV-ul deputatului, iar cea locală a preferat să nu se ia la trântă cu un politician atât de important din punct de vedere financiar.

Între anii 1976-1993, Dumitru Mihalescul putea fi identificat drept reprezentant de service la Arctic SA Găesti, Dâmbovița. De școală s-a apucat mai târziu, prin 1988, iar în 1993, elevul tomnatic absolvea cursurile Liceului Tehnologic Vasile Gherasim Marginea din Suceava. Și cam aici s-a oprit apetența viitorului afacerist de succes și politician de renume pentru școală și binefacerile ei.

Practic, deși este unul dintre cei mai bogați reprezentanți ai poporului din Palatul Parlamentului, Dumitru Mihalescul este doar absolvent de liceu. Și nu se rușinează cu asta, de vreme ce și-a publicat CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților.

Ar mai fi de spus că în anul 2004, Mihalescul a devenit membru de partid, optând pentru Organizația PD Rădăuți, iar în 2008 devine consilier local din partea PDL în Consiliul local Rădăuți.

Între timp, devenise director general al societății SC Marelvi Impex SRL Rădăuți, firmă despre care Ziarul Financiar scria că a avut anul trecut un profit net de peste 5,7 mil. lei (1,2 mil. euro), rezultat apropiat de cel din 2018 şi un număr mediu de 154 de angajaţi.

Textual, publicația se referă la Mihălescul ca la un om de afaceri de mare anvergură:

“Distribuitorul de electrocasnice Marelvi a fost fondat de antreprenorul local Dumitru Mihalescul acum două decenii şi jumătate, ajungând în prezent să distribuie branduri precum Arctic, Beko, Whirlpool sau Liebherr către aproximativ 500 de magazine, atât independente, hypermarketuri, reţele, magazine online, cât şi producători de mobilier, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Începând din 2016, compania a extins businessul cu o divizie de aparatură comercială Liebherr, iar anul trecut a încheiat un parteneriat cu brandul Faber, specialist în domeniul hotelor., semnala Ziarul Financiar în ediția online, nu cu mult timp în urmă.

În anul 2016, Mihalescul a devenit parlamentar și a fost obligat de circumstanțe să-și publice atât CV-ul, cât și declarația de avere. Potrivit CV-ului, personajul politic nu vine cu multă școală la pachet, dar pare experimentat politic și talentat în a face bani.

Potrivit declarației de avere, Mihalescul chiar e un personaj impresionat. Acesta deține 7 terenuri, agricole, forestiere și intravilane, de dimensiuni semnificative, cumpărate în perioada 1994 -2007 în Rădăuți, Sucevița, Marginea și Horodnic de Sus. Mai deține o casă de locuit la Rădăuți, în suprafață de 326 mp și două case de vacanță la Sucevița. Potrivit declarației, și-a cumpărat casa din Rădăuți în anul 2003, iar casele de vacanță le-a construit.

Nici cu banii nu stă rău candidatul PNL de la Suceava, de vreme ce are deschise mai multe conturi și depozite bancare, după cum puteți vedea și singuri.

Cu toate acestea, în calitate de deputat, Mihalescul obține anual 131.412 lei, un venit mai mult decât decent, pentru care merită să lupte, de vreme ce, de fapt, nici afacerea de succes pe care a fondat-o nu a fost nevoit să și-o sacrifice. De ce? Pentru că a trecut compania în administrarea soției sale, care și-a declarat un câștig anual de 60.000 lei. În același timp, Mihalescul și soția sa, Elvira, obțin și bani din pensie, care se ridică la peste 13.000 lei pe an pentru parlamentar și la puțin peste 11.000 lei pentru soția lui. Dar grosul veniturilor din familie le produce acum soția, administrator la Marelvi Impex SRL. Anul acesta, Elvira Mihalescul avea dividende neridicate, în valoare de 12.604.482 lei și ridicase în 2019 dividende în valoare de 1.153.446 lei.

În decursul mandatului său, Mihalescul a luat cuvântul de 8 ori în 8 ședințe și a bifat 2 declarații politice. A preferat, în schimb, să scrie 35 de declarații și a inițiat 65 de propuneri legislative. Mai are la activ 94 de întrebări și interpelări.

De aceea, vine din nou în fața electoratului să ceară un vot de încredere pentru el și pentru partidul galben, iar electoratul se va arăta, ca de obicei, impresionat de averea nemăsurată a politicianului și mai puțin de preocupările lui intelectuale sau de diplomele pe care le deține. C-așa e-n tenis!

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare