vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAlegeri în pandemie: observatorii independenți se tem să supervizeze procesul electoral

Alegeri în pandemie: observatorii independenți se tem să supervizeze procesul electoral

Procesul democratic al votului nu trebuie să aibă de suferit nici în vremuri pandemice, însă, cu siguranță, anul acesta situația va fi puțin mai dificilă. Fiind sezon rece, iar numărul îmbolnăvirilor în creștere, o mare parte a celor care și-ar dori să fie observatori ai procesului electoral resimte o stare de teamă și îngrijorare. Însă, din credința că democrația trebuie să învingă, indiferent de circumstanțe, românii încep să se înscrie ca observatori independenți pentru alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie.

Peste 5000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum, însă anul acesta organizatorii se tem că pandemia va duce la o scădere a numărului celor care aleg să vegheze voluntar la bunul mers al votării.

La alegerile locale din 27 septembrie peste 500 de persoane au fost observatori într-o secție de vot sau mai multe, în echipe de câte doi observatori mobili, iar în multe dintre secțiile unde observatorii nu au existat au fost făcute publice probleme ale procesului electoral – sectoarele 1 și 5 ale Capitalei sunt cele mai cunoscute exemple.

2020 este un an atipic din cauza noului coronavirus. Ultimul lucru de dorit pentru români ar fi ca pandemia să le influențeze viața nu doar până la eliminarea riscurilor de sănătate, ci în următorii patru ani, cât durează mandatul aleșilor în Parlamentul României. Trebuie să ne asigurăm că acest exercițiu fundamental pentru democrație – votul – rămâne relevant și în vremea Covid-19, prin prezență semnificativă a cetățenilor la urne și a observatorilor independenți în secții”, explică din partea organizatorilor Raluca Paraschiv, Geeks for Democracy.

Până pe 1 decembrie, observatorii independenți se pot înscrie pe fiecarevot.ro pentru a monitoriza desfășurarea votului atât în țară, cât și în diaspora. O coaliție de organizații nonguvernamentale se ocupă de acreditarea observatorilor și de training. Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online. Cei înscriși pot monitoriza mai multe secții de votare în ziua alegerilor într-o echipă mobilă cu minimum doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați. 

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare special realizată și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat.

Proiectul Fiecarevot contează! a fost lansat în 2016 la inițiativa Geeks for Democracy, comunitate civică formată din tineri specialiști din IT, comunicare, digital.

Printre cei înscriși ca observatori independenți la edițiile trecute s-au aflat numeroase persoane publice, influencers, antreprenori, iar prima legitimație de observator independent emisă la alegerile europarlamentare din 2019 a aparținut lui Mihai Șora, în vârstă de 102 ani la acel moment.

Recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în ziua alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează încă de la prima ediție în parteneriat cu 10 organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TV, CENTRAS, TechSoup, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași) și Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj). FiecareVot a fost recompensat cu Premiul I la Gala Societății Civile 2017, secțiunea Comportament civic și Participare publică, precum și cu Golden Award for Excellence la Romanian PR Award, ediția a XV-a. Detalii se pot obține, scriind către următoarele adrese de mail: [email protected] și [email protected].

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare