vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiO minoră din Bistrița-Năsăud a fost forțată să se prostitueze în Austria

O minoră din Bistrița-Năsăud a fost forțată să se prostitueze în Austria

Racolarea minorilor în fenomenul traficului de persoane este, pentru multe rețele de crimă organizată, o misiune destul de simplă. În principal se optează pentru metoda de racolare „loverboy”, pentru că eficiența ei este, în multe dintre cazuri, garantată.

Așa cum am mai arătat și în alte situații, victima se atașează emoțional de cel care îi propune, în cele din urmă, să-și vândă trupul, și nu mai vede riscurile, dar nici consecințele. De aceea, cazurile de felul acesta sunt numeroase și, din păcate, puține dintre ele ajung realmente în vizorul autorităților. De cele mai multe ori, reacția lor e tardivă.

Nu este și cazul polițiștilor din Bistrița-Năsăud și Arad, care au cooperat cu autoritățile austriece, pentru soluționarea unui caz de trafic de minori, a cărei protagonistă este o copilă racolată prin metoda Loverboy și apoi obligată să se prostitueze în Austria.

În cursul zilei de astăzi, 11 noiembrie, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Bistrița-Năsăud și Arad au efectuat 6 percheziții domiciliare, în cooperare cu autoritățile din Austria, pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de persoane. Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud, împreună cu polițiștii S.C.C.O. Arad și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistrița-Năsăud, au descins la locuințele a 6 persoane bănuite de trafic de persoane și minori, prin exploatare sexuală.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile au avut loc în trei localități din județul Bistrița-Năsăud și una în județul Arad. Concomitent, autoritățile judiciare din Austria efectuează o percheziție domiciliară la o locație ce ar fi fost folosită de traficanții care transportau victime acolo în vederea exploatării sexuale.

Este vorba despre un dosar privind infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, ce ar fi compus din cetățeni români, în scopul săvârșirii de trafic de persoane și minori, prin exploatare sexuală, pe relația România-Austria. Autoritățile române susțin că persoanele vizate sunt bănuite că, în cursul lunii ianuarie 2020, ar fi recrutat, prin metoda „loverboy”, o minoră din județul Bistrița-Năsăud, pe care ar fi transportat-o în Austria, în vederea practicării prostituției.

România este, în acest moment, oaia neagră a Europei în privința traficului de persoane. În anul 2019 au fost identificate 700 de victime ale traficanților de persoane (518, pentru sex, 138 pentru muncă, cerșetorie sau furt, și 42 de persoane care au fost supuse unor tentative de trafic). Dintre ele, 327 au fost minori. Asta arată raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2020.

Din păcate, România întâmpină grave probleme în combaterea fenomenului. Și una dintre cele mai mari dintre ele este aceea că Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliție nu are suficient personal, acesta scăzând cu aproximativ 30 de procente după ce guvernarea PSD a permis pensionarea anticipată a polițiștilor.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare