joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiGrupare specializată în întocmirea de acte false pentru indemnizații de creștere a...

Grupare specializată în întocmirea de acte false pentru indemnizații de creștere a copilului, descoperită în Călărași

Prejudiciu de peste 8.200.000 lei, generat de o grupare specializată în întocmirea de acte false pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului. Practic, polițiștii din Călărași și procurorii din cadrul Biroului Teritorial al DIICOT Călărași au efectuat 150 de percheziții domiciliare, în urma cărora 23 de persoane au fost arestate preventiv, iar șase dintre ele sunt cercetate sub control judiciar.

Gruparea a fost activă, potrivit anchetei, vreme de trei ani și a întocmit în fals documentații pentru indemnizații de creștere a copilului, activitate din care au rezultat sume considerabile de bani. În scopul obținerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți în perioada imediat următoare.

Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului ar fi, potrivit anchetei, persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului.

În acest scop, gruparea infracțională ar fi deținut, de facto, mai multe societăți comerciale fantomă, pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente. Pentru că aceste societăți comerciale ar fi fost înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu s-ar fi achitat, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea ar fi ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.„, arată Poliția Română.

În cazul în care persoanele ajutate de grupare să obțină bani necuveniți refuzau să plătească partea promisă celor în cauză, banii erau obținuți cu forța, prin intermediul unor recuperatori. Mai mult, pentru a nu se ajunge la astfel de divergențe, gruparea reținea cardurile beneficiarilor și retrăgea banii direct de la bancomat.

Cele 150 de percheziții domiciliare s-au desfășurat în perioada 5-13 noiembrie în București și în județele Călărași, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Bacău şi Vaslui.

De asemenea, au pus în aplicare 153 de mandate de aducere, emise pe numele unor persoane care ar fi beneficiat de indemnizații de creștere a copilului, obținute în mod ilegal. Persoanele respective au fost conduse la sediul poliției, în vederea audierii.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți și ridicați, în vederea confiscării, 103.070 de lei, 33.110 euro, 970 de dolari, 400 de shekeli israelieni, 280 de lire sterline, 2,6 kg. de aur și un pistol tip airsoft.    

De asemenea, la domiciliul uneia dintre persoanele bănuite, au fost descoperiți 10.000 de dolari, 20.500 de euro și 7.500 de lire, în bancnote false.

În cauză, urmează a fi dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurența prejudiciului cauzat, de aproximativ 1.700.000 de euro.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare