joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAngajații prefecturilor primesc spor de COVID încă din vară

Angajații prefecturilor primesc spor de COVID încă din vară

Mai multe prefecturi din țară admit că angajații lor sunt recompensați suplimentar pentru simplul fapt că se prezintă la muncă. Este vorba despre un spor de 30% din salariul de bază și el se acordă tuturor, chiar și femeilor de serviciu sau portarilor.

Ordonanța de Urgență cu numărul 131 din anul 2020 prevede acordarea unui spor de 30% din salariul de bază angajaților prefecturilor care „se implică în prevenirea și combaterea COVID-19”. În practică, toți angajații acestor instituții primesc, doar pentru merg la muncă, acel spor. Excepție fac prefecții și subprefecții.

„Personalul din instituțiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabilește prin ordin al prefectului la propunerea motivata a șefului nemijlocit, din care sa rezulte activitatea și modul de implicare în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și care au presupus un risc suplimentar și/sau un volum mai mare de muncă”.

Prefecturile Gorj și Brașov au spus public acest lucru, prin intermediul comunicatorilor oficiali, iar cuantumul general al acestor recompense este uriaș. Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj spune că dacă angajații Serviciului pentru Situații de Urgență culeg date și fac raportări privind situația epidemiologică, cei de la relații cu publicul intră în contact cu zeci de persoane care vin să depună petiții pentru că prefectul nu mai ține audiențe.

Dar sunt și situații în care aceste sporuri sunt acordate pur și simplu, fără selecție.

Prefectura Teleorman, de exemplu, acordă sporuri de COVID tuturor angajaților săi, iar prefectul Liviu Dumitrașcu susține că aceste sporuri sunt justificate de frecvența contactelor cu persoane din afara instituției, cum sunt primarii sau secretarii de localități.

Aceste sporuri se acordă din luna august a anului trecut. Noi eram în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și toate instituțiile din comitet primeau, mai puțin cei din Prefectură. Atunci s-a dat un ordin de comandant prin care a fost impus acest lucru. Toți angajații iau acest spor. Să știți că angajații instituției chiar intră des în contact cu persoane din exterior, vin secretarii de la UAT-uri să-și aducă documentele, vin de la primării, a fost perioada cu alegerile în care s-au plimbat mulți prin instituție, am avut personal detașat în cadrul birourilor electorale, unii fac și muncă de teren. De exemplu, la primăria Poeni am trimis control, iar în ziua următoare s-a închis primăria, că erau mulți pozitivi, apoi s-au îmbolnăvit și angajații trimiși de noi.„, a declarat Liviu Dumitrașcu, prefectul județului Teleorman.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare