marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiLoverboy român, capturat după ce a traficat tinere timp de 6 ani

Loverboy român, capturat după ce a traficat tinere timp de 6 ani

Potrivit definiției clasice, un loverboy este recrutorul de ființe umane, care ajung să fie exploatate de către rețelele de crimă organizată și trafic de persoane. Un astfel de individ a fost, în sfârșit, capturat de autoritățile române, cu sprijinul EUROPOL, după ce timp de 6 ani a recrutat tinere pentru a fi traficate.

Modul prin care un „loverboy” își atinge obiectivul de a atrage victime este manipularea. Tinerele sunt determinate să se atașeze emoțional de viitorul lor călău, să aibă încredere și, ulterior, să-i îndeplinească fiecare solicitare, fără a pune la îndoială bunele sale intenții.

Astfel, în acest moment, în România, cea mai frecventă modalitate de a recruta tinere în vederea practicării prostituției este aceasta. Și, în general, multe dintre tinerele care scapă din infernul traficului mărturisesc că au ajuns acolo din cauza unui iubit.

Procurorii din cadrul DIICOT Călărași, împreună cu politiști specializați în combaterea crimei organizate au efectuat pe 11 ianuarie un număr de 4 percheziții în județul Călărași la domiciliile unor indivizi bănuiți de trafic de persoane și proxenetism, prin metoda „Loverboy”. Ancheta a fost sprijinită de autoritățile din Germania, Elveția și Marea Britanie, unde erau traficate fetele recrutate astfel. Semnificativă a fost, de asemenea, și implicarea EUROPOL.

Pentru documentarea cauzei, a fost utilizat sprijinul EUROPOL, prin care s-a efectuat schimbul de informații cu autoritățile competente din Marea Britanie, Germania şi Elveţia, precum şi al EUROJUST, prin intermediul ordinelor europene de anchetă.

Cercetările indică faptul că persoanele bănuite ar fi recrutat prin această metodă tinere încă din anul 2015. Practic, vorbim despre cel puțin șase ani în care un număr mare de persoane au fost recrutate și exploatate sexual în străinătate, fără ca autorii să fi fost prea deranjați de autorități. De altfel, din cele 9 persoane duse la audieri, un singur individ a fost reținut sub acuzația de proxenetism.

Potrivit Poliției Române, în urma acestor percheziții „au fost puse în executare 9 mandate de aducere, o persoană fiind reținută pentru 24 de ore, ulterior urmând a fi prezentată Tribunalului Călărași, cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.”

La percheziții au fost ridicați 45.530 de lei, 7.740 de euro, 5 telefoane mobile și un autoturism în valoare de 35.000 de euro.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare