Primele condamnări în dosarul 10 august: închisoare pentru doi dintre agresorii jandarmeriței

Primele condamnări în dosarul 10 august: închisoare pentru doi dintre agresorii jandarmeriței

Despre dosarul 10 august se mai discută destul de puțin, de vreme ce cercetările, fundamentate pe sute de probe din partea martorilor la eveniment, au stagnat. Putem vorbi acum despre niște condamnări care vizează, însă, un moment izolat al evenimentelor din vara lui 2018, și anume agresarea unei angajate a Jandarmeriei.

Decizia vine din partea Curții de Apel București, care a revenit asupra sentinței din prima instanță și a majorat pedepsele celor acuzați la momentul respectiv și filmați că în seara aceea au lovit o angajată a Jandarmeriei, luându-i și arma. Doi dintre bărbații identificați au fost condamnaţi astfel la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, respectiv 2 ani şi 9 luni de închisoare cu executare.

În aceeași speță mai sunt implicați încă cinci bărbați identificați, dar care au primit pedepse cu executare.

Dosarul 10 august a fost deschis în urma evenimentelor din vara lui 2018, el cuprinzând mai multe investigații fundamentate pe plângerile mai multor participanți la protestele de atunci. Ei acuzat în special violența dusă la extrem a jandarmilor asupra populației prezente acolo, fără intenții violente.

Momentul agresării angajatei din jandarmerie a fost cu adevărat unul de natură să agite spiritele ulterior, femeia fiind prinsă în mulțime și lovită de mai mulți protestatari. La finalul violențelor, femeia nu mai avea arma din dotare și s-a dovedit că aceasta îi fusese sustrasă de către unul dintre agresori. În același timp, amintim că în seara respectivă, mai mulți protestatari au sărit în apărarea femeii și colegului ei, astfel încât aceasta a putut fi preluată în siguranță de către forțele de ordine.

Ancheta a fost clasată, însă și este puțin probabil ca cercetările să continue, pentru pedepsirea responsabililor pentru situația de atunci, responsabili care erau, de fapt, poziționați pe cele mai înalte trepte ale puterii politico-administrative a țării.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma represiunii exercitate de forțele de ordine, iar Parchetul Militar a primit ulterior sute de plângeri din partea celor agresați sau a martorilor la evenimente, mulți dintre ei jurnaliști și persoane publice.

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.