vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRamona Strugariu: "Gradul de neîncredere în politicieni e la cote istorice"

Ramona Strugariu: „Gradul de neîncredere în politicieni e la cote istorice”

Europarlamentarul Ramona Strugariu s-a remarcat în ultimii ani prin eforturile pe care le face în domeniul traficului de persoane, sens în care se implică în desfășurarea mai multor conferințe și campanii naționale și internaționale pe această temă. Discuțiile cu victimele traficului de persoane relevă, din punctul de vedere al europarlamentarului, atât dificultățile anchetelor, cât și neîncrederea în politicieni. 

Strugariu spune, totuși, că nu va renunța  la lupta ei pentru protejarea victimelor din domeniul traficului de persoane și pentru limitarea fenomenului la nivel european, unde România este țară vedetă în toate statisticile. Un număr uriaș și niciodată recunoscut oficial de minori și tinere femei arată amploarea reală a fenomenului la nivelul țării noastre.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată faptul că România ocupă un rușinos loc întâi în privința numărului de victime ale traficului de persoane.  Raportul, emis la finele anului trecut, la Bruxelles arată că fenomenul traficului de persoane este caracterizat de anumite tipare de lucru, care au devenit recurente și de aceea Comisia vorbește despre “noi îngrijorări”. Cu atât mai mult cu cât numărul victimelor a crescut în raport cu anii 2017 și 2018.

Numărul total al victimelor înregistrate la nivel european a ajuns la 14.145, iar realitatea ar putea fi chiar mai sumbră, pentru că, în general și mai ales la nivelul României, victimele traficului nu sunt raportate întru totul corect.

Primele cinci locuri alocate statelor europene cu cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane sunt următoarele: România, Ungaria, Franța, Olanda și Bulgaria. Practic, din raportul Comisiei rezultă că România este la momentul actual prima țară din Europa în privința numărului de victime. Și asta se întâmplă în condițiile în care este un fapt unanim recunoscut acela că raportările oficiale prezintă cifre mai mici decât sunt ele în realitate.

Ramona Strugariu este acum implicată într-o campanie de conștientizare a fenomenului și a discutat cu mai multe victime.

Despre concluziile amare, europarlamentarul a scris pe Facebook. Printre altele, Strugariu vorbește și despre lipsa de încredere în reprezentanții politici, una care demonstrează starea fragilă a comunităților, care nu se mai pot salva decât prin curajul (uneori, nebun) al unora dintre membrii lor. Unii care nu se mai tem să spună adevărul fără ocolișuri.

„Tocmai am ieşit dintr-o discuție pe tema campaniei de conştientizare în ceea ce priveşte traficul de persoane, pe care o lansăm – în parteneriat cu mai multe organizații neguvernamentale – în următoarele zile. Grea discuție. Cumplit de greu subiect. Sunt oameni care pur şi simplu nu îl duc şi nu vor să ştie, atât de greu e. De când am pornit lucrul la campania asta, am avut nu ştiu câte momente în care mi-am spus că mai bine renunț. Dar n-am renunțat şi cred că am făcut bine – aşa, politician fiind, cu toate obstacolele şi suspiciunile de rigoare.

Gradul de neîncredere în politicieni e la cote istorice. Oricine, oricât de bine intenționat, e din principiu suspect. Probabil pe bună dreptate. Nu ştiu când depăşim asta, ştiu că o să ia ceva vreme şi un efort foarte mare, dar nu văd cum, altfel, putem avansa şi construi în mod real punți înapoi către oameni. Acceptând criticile, corectând greşelile. Pentru că mi se pare fundamental să funcționăm în colaborare cu societatea civilă şi aproape de oameni. Altfel nu văd de ce facem politică.
În seara asta, văzându-i pe tinerii care au participat – influenceri, la rândul lor – ascultându-le poveştile, aproape cerându-mi iertare că sunt politician, mi-am dat seama încă o dată cât e de important. Ei au curaj să intre în teme atât de grele. Ei au prieteni aflați în situații de risc şi poveşti traumatizante în jur. Ei au nebunia, aproape, ca într-o lună în care generația lor pluteşte pe nori de dragoste, să vorbească despre metoda de recrutare lover boy.”, a notat Ramona Strugariu pe Facebook.
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare