12 grupuri infracționale organizate au fost destructurate anul trecut în România

12 grupuri infracționale organizate au fost destructurate anul trecut în România

În România, lupta împotriva crimei organizate se derulează pe două viteze: lent și foarte lent. Astfel, în tot anul 2020, în România au fost destructurate numai 12 grupări infracționale, specializate în trafic de droguri, spălarea banilor sau fals de monedă.

Potrivit unui bilanț dat publicității zilele trecute, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a desfășurat 79 de acțiuni, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., ori în cazurile proprii de urmărire penală. În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate 215 percheziții domiciliare, fiind cercetate 283 de persoane. Dintre acestea, 100 de persoane au fost arestate.

Același raport arată că, pe tot parcursul anului precedent, au fost destructurate 12 grupuri infracționale organizate, formate din 128 de persoane, care au fost trimise în judecată.

Printre altele, se poate vorbi despre destructurarea unei grupări specializate în falsificarea de monedă, care a falsificat în decursul a 6 ani, 23.042 de bancnote din cupiură de 100 de lei, punând în circulație 22.716 bancnote.

O altă grupare infracțională organizată specializată în trafic de droguri și destructurată anul trecut, acționa în Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Noua Zeelandă. Liderul grupării a fost prins în flagrant delict, având asupra sa 50.000 de euro, reprezentând plata pentru drogurile care urmau să ajungă în România.

De altfel, în materia traficului de droguri au fost punctate mai multe operațiuni de succes. De pildă, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au destructurat o grupare specializată în infracțiuni de trafic de droguri de mare risc în urma unei acțiuni de prindere în flagrant delict, în timpul comercializării a 2.479 de comprimate MDMA. Doi importanți lideri au fost arestați.

Interesant este și cazul unei grupări specializate în traficul de migranți, pe relația Serbia-România -Austria. Totul a început pe data de 2 iunie 2020, urmare a depistării unui autoturism ce transporta 12 migranți, în vederea trecerii frauduloase a frontierei româno-ungară, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare, pe teritoriul României.

De asemenea, au fost puse în aplicare 16 mandate de aducere. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe documente, înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri și tabletele utilizate în desfășurarea activității infracționale. Persoanele bănuite au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T., în vederea audierii, fiind dispusă de către procurorul de caz măsura reținerii pentru 5 dintre acestea, iar față de 11 s-a dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Tot în anul 2020 au fost finalizate cercetările într-o operațiune în care polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au documentat activitatea infracțională a mai multor grupări infracționale implicate în transportul de droguri de mare risc (cocaină), pe cale maritimă, din America de Sud până în apele teritoriale românești, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării. În urma activităților investigative și de cercetare penală și ca urmare a unei ample cooperări internaționale, dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București. 16 persoane au fost trimise în judecată în cele din urmă.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.