vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiÎn România, un mandat de parlamentar ne costă un milion de euro

În România, un mandat de parlamentar ne costă un milion de euro

Patru ani petrecuți în Parlamentul României de către oricare dintre reprezentanții noștri ne costă un milion de euro. Calculul este ușor de făcut și, în cele din urmă, nici n-ar conta atât de mult, dacă, prin activitatea lor, parlamentarii români ar întoarce statului măcar banii cheltuiți cu întreținerea lor în capitală. Dar câți dintre ei fac asta?

Bugetul Parlamentului, împărțit la numărul de parlamentari, arată că, în mod direct, un reprezentant al neamului încasează în jur de 80.000 de lei pe lună.

Defalcat pe categorii de cheltuieli, calculul e și mai simplu. Salariul plus impozitele plătite pentru fiecare parlamentar ajung la 20.000 de lei, la care se adaugă sumele forfetare, care ajung la 28.000 lei, ca atare vorbim despre aproximativ 50.000 de lei lunar încasați direct din venituri.

Dar cheltuielile nu se opresc aici. Majoritatea parlamentarilor sunt din provincie și asta înseamnă că au multe drumuri de făcut între locul de muncă de la București și domiciliul personal.

În consecință, li se acordă drumuri cu avionul (în jur de patru pe săptămână) și 1.500 de lei pentru benzină. În același timp, cei din provincie, așa cum spuneam, majoritari, au asigurată și locuință în București, la care se adaugă o diurnă, în valoare de 250 de lei pe zi. Asta înseamnă încă aproximativ 10.000 de lei pentru parlamentarul din provincie, bani plătiți, de asemenea, din taxele și impozitele românilor.

L-am întrebat pe deputatul Cătălin Teniță despre valoarea diurnei pentru parlamentarii din provincie și am aflat astfel că valoarea diurnei, adică a banilor zilnici pentru mâncare sunt nejustificați, de vreme ce aceștia oricum își iau masa la cele două cantine de la Palatul Parlamentului, unde costurile unui meniu sunt infime.

„Diurna pentru cei din provincie este de 250 de lei pe zi. Se consideră, deci, că un parlamentar din provincie mănâncă de 250 de lei pe zi. La cantina Parlamentului, însă, prețul mesei este mult mai mic decât oriunde în București. La cantina Senatului, unde meniul e mai scump, îți poți cumpăra din 20 de lei două feluri de mâncare. Da, e doi sau trei lei ciorba la cantina deputaților. Măcar dacă li se dau diurne în valoare de 250 de lei pe zi, ar trebui ca și masa la cantină să coste mai mult, să se justifice. Iar la cantina Senatului am mâncat și eu de două ori, acolo mănânci cu 20 de lei o ciorbă și felul al doilea, deci tot e mai ieftin decât în oraș. „, povestește parlamentarul USR-Plus.

Tot el a calculat și valoarea unui mandat de parlamentar pentru bugetul public, amintindu-și felurile de beneficii financiare pe care le încasează un reprezentant al poporului în fiecare lună.

„Păi la cei 60.000 de lei pe o lună, se mai adaugă și 1500 de lei benzina, adăugăm și avioanele, pentru că unii zboară și cu avionul de patru ori pe lună. Deci cu toate aceste cheltuieli, costul lunar al unui parlamentar e 100.000 lei. Adică 20.000 euro. În 12 luni sunt 250.000 de euro și în patru ani, înseamnă un milion de euro pe parlamentar. „, arată Cătălin Teniță.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare