vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiFirma fostului șef al TelDrum, sancționată cu peste 550.000 euro de Consiliul...

Firma fostului șef al TelDrum, sancționată cu peste 550.000 euro de Consiliul Concurenței

Societatea ProInvest, afacerea de familie a lui Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea și fost director al TelDrum, a fost amendată cu 2.667.877,03 lei pentru încălcarea regulilor concurenței.

Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România cu amenzi în valoare totală de 126.981.967 lei.

Totul s-a întâmplat în urma unei investigații declanșate în anul 2017, în urma căreia Consiliului Concurenței a remarcat încălcarea de către companiile amendate a regulilor aplicabile în stabilirea prețurilor. Și printre aceste companii se numără și ProInvest, afacerea de familie a lui Marian Fișcuci.

În contextul înființării, la nivelul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a unei baze de date cu prețuri de referință pentru finanțarea din fonduri europene a proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, companiile amendate acum au stabilit împreună prețurile, astfel încât să nu se concureze.

Companiile Agrocomert Holding SA și Ursa Mare Comprod SRL au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Investigația a fost declanșată pe baza informațiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență și, în acest sens, s-a colaborat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Familia Fișcuci, care a plecat de foarte jos, a ajuns în vârful piramidei, numai pentru că Marian Fișcuci a avut norocul să fie coleg de liceu cu Liviu Dragnea. Din acest punct, totul s-a legat strâns, dând naștere unor afaceri care au monopolizat atât județul Teleorman, cât și județe din apropierea lui.

Cei care și-l amintesc de dinainte de a deveni director Tel Drum ne spun că Marian Fișcuci era prost îmbrăcat, conducând o Dacia Papuc, speriat de tot ce mișcă, timid și dominat total de prezența fostului coleg de liceu. Înainte de TelDrum, Marian Fișcuci deținea, împreună cu socrul lui, un depozit de piese, uleiuri și accesorii auto.

Firma, denumită foarte “inspirat” Fișcuci M, se înființase în anul 1991 și avea sediul în Alexandria. Asociatul său, care îi era și socru, Anton Tănase a decedat pe 31 august 2000, lăsând ca moștenitori pe soția acestuia și pe fiica lui, Neli Fișcuci. Moștenirea se ridica la valoarea de 55.000 lei, transformați în aport de capital la firma în cauză, fapt ce a dus la atragerea soției Neli Fișcuci în societate. Cu prilejul acela s-au înființat două puncte de desfacere: un deposit en-gros și un magazin de mărfuri alimentare. Apoi, Dragnea i-a dat Teldrum în grijă.

În anul 2011, după retragerea din Proinvest a lui Laurențiu Hoaghe, Neli Fișcuci avea 40% din capitalul social al Proinvest, în timp ce Marian Fișcuci deținea 42% din acesta. Tot în 2011, Neli Fișcuci își înființează firma ei, S.C. Crisonix SRL, cu sediul în comuna Vitănești și deschide un punct de lucru în satul Siliștea. În tot acest timp, se pare că profitul afacerilor familiei Fișcuci era din ce în ce mai important. Căci, în intervalul menționat, cei doi soți aveau pe mână TelDrum și Proinvest.

Poate și de aceea, o mare parte a banilor făcuți aparent ușor s-au dus către PSD Teleorman. Astfel, în anii 2008, 2009, 2011 și 2012, familia Fișcuci a făcut către PSD donații în valoare de 344.000 de lei.

În 2014, procurorii DNA făceau o vizită la Proinvest. Procurorii descoperiseră că în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlată de Fişcuci, realiza o vânzare fictivă către firma FAN SPEED Nikopole, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

Ulterior, toți cei care îl cunosc au aflat, stupefiați, că acesta nu mai vrea să audă de partid și să nu se va mai implica în nimic, fiindu-i teamă de închisoare. Efectele s-au simțit și la Proinvest, unde în 2015 s-a aprobat cesionarea celor 400 de parți sociale deținute de Marian Fișcuci către Neli Fișcuci. Din acest moment, soția lui Fișcuci deține 80% din capitalul social al societății, iar Fișcuci a ieșit din schema asociaților, chiar dacă afacerea s-a păstrat în familie.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare