Siguranța din spitalele românești, susținută cu bani europeni

Siguranța din spitalele românești, susținută cu bani europeni

În spitalele din România se moare mult în ultima perioadă. Și nu întotdeauna din cauza dificultății bolilor, ci, uneori (destul de frecvent) din cauza unor incendii, generate de starea proastă a sistemelor electrice sau a lipsei unor precauții firești în cazul izbucnirii unui foc. Acum, pentru siguranța din spitalele românești s-a găsit sprijin european.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care susține că 50 de milioane de euro este valoarea investiției cu bani europeni, care ar putea salva pacienții români, dar și medicii, de producerea unor noi accidente grave în instituțiile spitalicești.

Ministerul Sănătății a anunțat recent lansarea în consultare publică, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a Ghidului solicitantului „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale”. Proiectele care pot obține acest tip de finanțare europeană vizează investiții în creșterea securității la incendiu în spitalele COVID-19.
Primul tip de proiecte finanțează instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală, și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creșterea gradului de securitate la incendii.
Valoarea maximă a finanțării pentru acest tip de proiecte este de 100.000 de euro.
Cel de-al doilea tip de proiecte vizează reabilitarea / modernizarea / extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și infrastructura de fluide medicale. Valoarea maximă pentru acest tip de proiecte este de 1,5 milioane de euro.
Ministerul Sănătății vine în sprijinul unităților sanitare și, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, oferă resurse financiare din fonduri europene pentru realizarea investițiilor necesare creșterii siguranței în spitalele COVID-19 în ceea ce privește securitatea la incendii și modernizarea infrastructurii de fluide medicale. Este important ca spitalele care nu au identificat resurse financiare pentru astfel de investiții să depună proiecte pentru aceste finanțări atât de necesare creșterii siguranței pacienților și personalului medical.
Ioana Mihăilă, secretar de stat în Ministerul Sănătății, coordonator al proiectelor de investiții.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.