vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman,...

EXCLUSIV Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman, drept recompensă pentru scorul electoral al soțului ei

Năravurile vechi mor greu. Iar numirile pe bază de rezultate politice sunt și mai dificil de înlăturat. Dar ce ne facem când funcțiile din deconcentrate devin obiectivul nevestelor unor oameni politici, luând astfel locul chiar și celor care și-au câștigat posturile prin concurs? Povestea lui Ovidiu Ianculescu de la Mureș se repetă în Teleorman, la Agenția pentru Protecția Mediului, unde Mihaela Pîrvu a fost destituită pentru a lăsa liber locul unei neveste de primar cu rezultate bune la locale.

Culmea, nevasta de primar a lucrat în instituție vreme de câțiva ani, după care a fost dată afară pentru că, spun colegii ei, nu și-a amintit, vreme de vreo 66 de zile să meargă la muncă. Și mai interesant e faptul că activitatea Mihaelei Pîrvu a fost analizată nu de Agenția pentru Protecția Mediului, ci de biroul politic al PNL Teleorman. Adică de o adunătură de oameni politici. Dar s-o luăm de la început…

Concursul selectează, politicul decide

Mihaela Pîrvu, fost director executiv al APM Teleorman

În anul 2020, Mihaela Pîrvu era numită cu delegare pe funcția de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman. Asta se întâmpla după pensionarea fostului director al instituției, Ion Rădulescu. Mihaela Pîrvu ocupase prin concurs funcția de șef de serviciu în cadrul APM Teleorman și nu putem decât presupune că selectarea ei a avut legătură cu faptul că avea vechime în instituție și că demonstrase că înțelege cu ce se ocupă Agenția. Lucrurile s-au complicat după alegeri.

Cristian Chisac este primarul localității Bragadiru din Teleorman. Liberal convins, extrem de carismatic, după cum susțin oamenii din comună, chiar competent în administrarea treburilor publice, Chisac a făcut performanță în alegerile locale, aducând celor de la PNL Teleorman un scor electoral care le-a permis să preia conducerea Consiliului Județean. Până acum, totul pare normal.

Cristian Chisac cu Victor Orban

Dar Cristian Chisac are și o soție. Elisabeta Chisac a lucrat în trecut la APM Teleorman. Vorbim despre perioada 07.07.2003 – 26.09.2018, ocupând funcția de consilier debutant, asistent principal în cadrul serviciului Monitorizare și Laboratoare, compartimentul Laborator, Baze de Date și Rapoarte. Deci, dacă ar fi lucrat într-o companie, Elisabeta Chisac a fost pe un entry level.

CV-ul Elisabetei Chisac

În 2018 ea a fost dată afară din instituție, pentru că nu s-ar fi prezentat la muncă vreme de 66 de zile. Pe 8 martie 2021 aceasta s-a întors în instituție și nu oricum, ci chiar pe funcția de director executiv. Sosirea ei în instituție a agitat multe spirite, mai ales pe ale colegilor, care au început să se plângă că sunt băgați în comisii de disciplină, că li se blochează activitatea sau chiar că sunt persecutați la locul de muncă.

Am vrut, deci, să înțelegem cum a fost posibil ca un consilier debutant dat afară pe motive de nerespectare a programului de lucru să devină șef al instituției. Și, ca atare, am contactat-o pe cea care a fost director al APM Teleorman, Mihaela Pîrvu, care ne-a mărturisit că totul are legătură în această poveste cu PNL Teleorman.

“Partidul mi-a evaluat activitatea de la APM”

Mihaela Pîrvu nu este membru de partid, dar spune că simpatizează PNL-ul. Tocmai de aceea a fost foarte surprinsă să fie chemată la sediul PNL Teleorman de către senatorul Maria Stoian, care i-a solicitat o întrevedere cu Eugen Pîrvulescu, președintele formațiunii politice. Aceasta s-a prezentat în ziua stabilită la partid.

Pe 27 ianuarie 2021 Maria Stoian m-a chemat la PNL, că vrea Pîrvulescu să vorbească cu mine. Am ajuns la ora stabilită și nu era nimeni acolo, așa că am așteptat. A venit Eugen Pîrvulescu până la urmă și mi-a spus prima dată despre Elisabeta Chisac, că ar vrea să o facă șef de serviciu la monitorizare și laboratoare. Am întrebat cum să facă asta, de vreme ce ea nu e funcționar public și mi s-a spus că e funcționar public la Senat, adică e consilier parlamentar”, ne-a povestit Mihaela Pîrvu, fostul director al APM Teleorman.

Potrivit unor surse din PNL, Elisabeta Chisac a fost numită consilier la cabinetul senatorului Virgil Guran, iar din anul 2008, legea 7 a Senatului s-a modificat în sensul în care consilierii parlamentari pot fi angajați fără concurs în instituțiile publice. Desigur, această funcție nu este cuprinsă în CV-ul public al Elisabetei Chisac.

În tot acest timp, Cristian Chisac a făcut demersuri pentru angajarea soției sale la APM, “pe o funcție de conducere”.

“Pe 18 februarie, anul acesta, Eugen Pîrvulescu a convocat BPJ-ul PNL și le-a adus la cunoștință celor din birou că le solicită să-mi dea aviz nefavorabil. Deci, practic, în acea ședință de partid s-a stabilit că eu nu am avut o activitate corespunzătoare, dar cine putea stabili asta? Niște primari? Practic, oameni de partid mi-au evaluat activitatea de profesionist. La puțină vreme după aceea, Pîrvulescu a mers la vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma și i-a spus că trebuie să fiu schimbată, pentru că PNL susține o altă persoană, și anume pe Elisabeta Chisac.”, susține Mihaela Pîrvu.

Ceri informații la APM, îți răspunde primarul din Bragadiru

Pentru a înțelege și mai bine parcursul profesional (destul de sărac) al acestei soții de primar, am transmis, în conformitate cu legea 544 a accesului de informații de informații de interes public o solicitare prin care publicația INVESTIGATORIA voia acces la trecutul profesional al acestei foste angajate date afară și reîntoarsă în instituție direct pe o funcție de conducere. Înainte de a primi un răspuns aproape monosilabic de la APM Teleorman, autoarea acestei investigații a fost sunată de primarul Cristian Chisac, care știa că publicația a solicitat acele informații de la APM Teleorman.

Practic, Cristian Chisac, în calitate de primar PNL, a reacționat înainte de instituția menționată la un schimb de informații intern dintre o companie media și o instituție publică. Ce ne-a spus primarul PNL la telefon? Ei bine…

Vă rog ca înainte de a publica articolul să vă întâlniți cu mine. Doar îmi dați un telefon și într-o oră sunt în oraș să discutăm, am multe informații mult mai interesante să vă dau decât ce aveți despre soția mea.”, a spus, printre altele, primarul.

Evident, pe noi nu ne interesa, însă, să vorbim cu soțul directoarei, ci cu ea. Așa că n-am căzut în această capcană, preferând să așteptăm răspunsul APM Teleorman la solicitarea noastră. E impropriu să spunem că am primit un răspuns, ci mai mult, o reacție în bătaie de joc, în care Elisabeta Chisac răspunde cu privire la activitatea din trecut a Elisabetei Chisac, în sensul că ne spune perioada în care a lucrat acolo și ne indică să-i consultăm CV-ul, lucru pe care l-am fi făcut oricum.

Răspunsul trimis de APM Teleorman către publicația INVESTIGATORIA

N-a răspuns, însă, deloc cu privire la motivele pentru care a fost dată afară din instituție și nici cu privire la competențele care au readus-o în instituție direct pe fotoliul de director.

Acești analfabeți care ne conduc…

Un element și mai interesant e acela că doamna Chisac nu prea știe să scrie corect în limba în care visează la funcții de conducere. Practic, am intrat în posesia unor documente din APM Teleorman, semnate de aceasta, și am remarcat faptul că doamna crede că există cuvinte precum “șef de servici”, “situtei de reglementare”, “solicitate informare”, “neregului” sau “nereguluile”, “elibararea vizei” și tot așa.

Și mai interesant e că, de când s-a întors în instituție, Elisabeta Chisac își supune subalternii unor numeroase presiuni, constând fie în solicitări imposibil de rezolvat, dar și comisii de disciplină. De parcă ar vrea să se răzbune, spun colegii. Și are sens, pentru că chiar soțul ei ne-a mărturisit la telefon că “soția mea a fost persecutată”. Ca atare, debutanta de atunci s-a întors acum, pe valul de popularitate electorală al soțului ei, pe o funcție de conducere și se răzbună…

O colegă este bolnavă de cancer și deși am încercat cu toții să o ferim de tensiunile ultimelor două săptămâni, azi a intrat într-o agitație maximă. Unul dintre colegi s-a oferit să se ducă peste drum la farmacie să ia ceva calmante și doamna director nu i-a dat voie spunându-i că nu are încredere în el. La noi, lucrurile iau deja o turnură aberantă. Cu toate că suntem într-un stres continuu de 1 an de la declararea pandemiei, colegii mei sunt terorizați și obstrucționați în a-și desfășura activitatea.”, ne spun angajați din subordinea Elisabetei Chisac.

Ce face partidul galben din Teleorman cu această situație? Nimic… Preferă să tacă și să lase timpul să se aștearnă peste scandal, astfel încât primarul de la Bragadiru să fie mulțumit și să tragă la fel de mult și la următoarele alegeri. Chiar dacă asta nu-l face cu nimic superior celuilalt partid, cel roșu, pe care doar pretinde că-l disprețuiește, în timp ce-i cere consultanță privată la oamenii lui Dragnea acasă.

 

 

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

10 COMENTARII

  1. […] Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman, drept recompensă pentru scorul electoral al soțului. Năravurile vechi mor greu. Iar numirile pe bază de rezultate politice sunt și mai dificil de înlăturat. Dar ce ne facem când funcțiile din deconcentrate devin obiectivul nevestelor unor oameni politici, luând astfel locul chiar și celor care și-au câștigat posturile prin concurs? Povestea lui Ovidiu Ianculescu de la Mureș se repetă în Teleorman, la Agenția pentru Protecția Mediului, unde Mihaela Pîrvu a fost destituită pentru a lăsa liber locul unei neveste de primar cu rezultate bune la locale, scrie Investigatoria.ro. […]

  2. […] Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman, drept recompensă pentru scorul electoral al soțului. Năravurile vechi mor greu. Iar numirile pe bază de rezultate politice sunt și mai dificil de înlăturat. Dar ce ne facem când funcțiile din deconcentrate devin obiectivul nevestelor unor oameni politici, luând astfel locul chiar și celor care și-au câștigat posturile prin concurs? Povestea lui Ovidiu Ianculescu de la Mureș se repetă în Teleorman, la Agenția pentru Protecția Mediului, unde Mihaela Pîrvu a fost destituită pentru a lăsa liber locul unei neveste de primar cu rezultate bune la locale, scrie Investigatoria.ro. […]

  3. […] Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman, drept recompensă pentru scorul electoral al soțului. Năravurile vechi mor greu. Iar numirile pe bază de rezultate politice sunt și mai dificil de înlăturat. Dar ce ne facem când funcțiile din deconcentrate devin obiectivul nevestelor unor oameni politici, luând astfel locul chiar și celor care și-au câștigat posturile prin concurs? Povestea lui Ovidiu Ianculescu de la Mureș se repetă în Teleorman, la Agenția pentru Protecția Mediului, unde Mihaela Pîrvu a fost destituită pentru a lăsa liber locul unei neveste de primar cu rezultate bune la locale, scrie Investigatoria.ro. […]

  4. […] Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman, drept recompensă pentru scorul electoral al soțului. Năravurile vechi mor greu. Iar numirile pe bază de rezultate politice sunt și mai dificil de înlăturat. Dar ce ne facem când funcțiile din deconcentrate devin obiectivul nevestelor unor oameni politici, luând astfel locul chiar și celor care și-au câștigat posturile prin concurs? Povestea lui Ovidiu Ianculescu de la Mureș se repetă în Teleorman, la Agenția pentru Protecția Mediului, unde Mihaela Pîrvu a fost destituită pentru a lăsa liber locul unei neveste de primar cu rezultate bune la locale, scrie Investigatoria.ro. […]

  5. […] Cum a ajuns nevasta unui primar PNL șefă la APM Teleorman, drept recompensă pentru scorul electoral al soțului. Năravurile vechi mor greu. Iar numirile pe bază de rezultate politice sunt și mai dificil de înlăturat. Dar ce ne facem când funcțiile din deconcentrate devin obiectivul nevestelor unor oameni politici, luând astfel locul chiar și celor care și-au câștigat posturile prin concurs? Povestea lui Ovidiu Ianculescu de la Mureș se repetă în Teleorman, la Agenția pentru Protecția Mediului, unde Mihaela Pîrvu a fost destituită pentru a lăsa liber locul unei neveste de primar cu rezultate bune la locale, scrie Investigatoria.ro. […]

  6. Daca mai sunt altii curiosi, legea mentionata e

    LEGE nr.7 din 11 ianuarie 2006
    privind statutul funcţionarului public parlamentar
    http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=98461

    Articolul 58 spune ca un „funcţionar public parlamentar”, cum e un consilier parlamentar, poate fi transferat „într-o altă funcţie publică echivalentă”. Functiile de consilier parlamentar si director APM nu mi se par deloc echivalente, deci nu cred ca „transferul” are o baza legala.

    Asta trecand peste ridicolul unei legi care permite evitarea unui concurs de angajare prin angajarea unei persoane la un cabinet parlamentar si transferul ei la o institutie publica peste o luna.

  7. Ce se întâmplă acolo este groaznic! Niște funcționari își vedeau liniști de treburile lor și dintr-odată vine descreierata asta și-i pune să dea note explicative cu privire la activitatea lor de până atunci! Poate vrea chiar să dea milităria jos din pod! ORIBIL!
    Și nu pot să nu remarc dezamăgirea d-nei Pîrvu, care se credea protejată pentru cel puțin patru ani de astfel de situații…

  8. Ce primar este ăsta???nu are grija de comuna pe care o conduce,locuiește în oraș nu în localitate,nu asculta nici un cetățean,urla la toată lumea,schimba angajații în primărie cu rude,prietenii,oameni care il pupă în c…,golește fonduri și nu face absolut Nimic!!!sa il verifice DNA-ul cineva ca altfel ajungem vai mama noastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare