După ce INVESTIGATORIA a prezentat detalii despre grupurile de interese care căpușează Ministerul Mediului și despre intenția lui Tanczos Barna de a scoate de sub protecție unele animale protejate, precum urșii, râșii și pisicile sălbatice, ministrul a ieșit public și a mărturisit că intenția e una reală, dar motivația e… protecția omului.
Vă amintim că pe data de 8 martie a acestui an, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a apărut anunțul că Ministerul Mediului are nevoie de un studiu „privind estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris) în vederea menţinerii într-o stare favorabilă de conservare şi pentru stabilirea numărului de exemplare din specia urs, râs şi pisică sălbatică din România care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție”.
Asta presupune că ministerul caută o firmă capabilă să facă estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris), populații care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție. Valoarea estimată a contractului ar fi de 495.000 lei.
Astfel, specialiști în domeniu ar trebui să realizeze în cadrul studiului o analiză a datelor referitoare la pagubele produse de carnivorele menționate în perioada 2015-2020, astfel încât să dea o justificare scoaterii de sub protecție a lor și punerea acestor animale direct în bătaia unor puști privilegiate.
Studiul ar trebui să ofere și o analiză a datelor la nivel de fond cinegetic, pe județe, pentru ca ulterior să se propună spre derogare un număr de exemplare de urs, râs și pisică sălbatică, prin corelare cu incidența pagubelor importante și a cazurilor de punere în pericol de către aceste specii a sănătății și integrității oamenilor în perioada solicitată, adică 2015-2020.
În urma investigației publicate de noi, Tanczos Barna reacționează la Agerpres și susține că predecesorul său a luat o decizie greșită de a nu interveni deloc în populația de urși și că, de fapt, uciderea acestor animale în cadrul partidelor de vânătoare organizate pe bani grei este justificată de creșterea populațiilor de urși și de atacurile acestei specii asupra omului. Și se și laudă cu asta.
„Pentru a verifica aceste cifre am făcut ce nu a făcut acest minister de cinci ani: am lansat licitaţia pentru servicii de specialitate, care să fie furnizate de un institut, pentru a evalua populaţia de urs. În momentul de faţă este în achiziţie publică şi vom cumpăra aceste servicii de pe piaţa liberă şi aşa cum s-a făcut până în 2016 an de an vom evalua populaţia de urs brun în România. Mai mult, există un proiect european finanţat cu 10 milioane de euro, care vine cu soluţii noi pe bază de probe genetice şi încearcă să facă o estimare şi mai exactă a acestei populaţii”, a spus ministrul Mediului pentru Agerpres.
Cu toate astea, el arată că acela care va câștiga licitația nu poate face efectiv un recensământ al populațiilor de animale specificate în studiu, ci mai mult… o estimare.
„Noi am fost aleşi de oameni şi noi trebuie să găsim soluţii pentru a proteja omul în primul şi primul rând. Cu siguranţă, specia este strict protejată, populaţia de urşi trebuie protejată şi trebuie să avem soluţii de protejare a habitatului, a zonelor de linişte, a pădurilor acolo unde trăiesc aceste efective, dar nu putem să ajungem ca jumătate din populaţia de urşi să părăsească habitatul natural şi să ne trezim cu ei în localităţi, în curţile şcolilor, în zona de deal şi de câmpie, pentru că încet încet acolo vom ajunge”, a mai spus Tanzcos Barna pentru sursa citată.
E foarte interesant cum se joacă cartea pericolului în această speță, de vreme ce toți cei care înțeleg despre ce este vorba cu adevărat în povestea asta intuiesc că nu omul ar trebui protejat de urs, ci ursul de om și că situația înmulțirii necontrolate a acestor specii are drept cauză defrișările abuzive și felul în care omul a perturbat habitatul natural al acestor animale.
Nu se poate așa ceva !Să ne lase în pace animalele alea superbe !!!E averea poporului ,nu a lui Barna !
In primul rand, nu trbuia taiate padurile….al doilea rand daca noi avem prea multi ursi , se poate duce din ele acolo unde nu sunt….CAP DE…….oookos…….