joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV Primar liberal către o fostă angajată, concediată abuziv: “Jigodie, tu vorbești?”

EXCLUSIV Primar liberal către o fostă angajată, concediată abuziv: “Jigodie, tu vorbești?”

Primarul comunei Bragadiru, Cristian Chisac, este cunoscut a fi unul dintre cei mai performanți primari ai PNL Teleorman din punctul de vedere al felului în care reușește să-și mobilizeze electoratul. Rezultatele acestea au dus, în cele din urmă, așa cum Investigatoria a arătat, și la numirea soției sale în funcția de director al Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman. Dar Cristian Chisac nu este doar un adept al nepotismului, ci și un personaj cu un limbaj foarte colorat, pe care nu se teme să-l manifeste în scris la ceas de seară, pentru că, nu-i așa, când ești primar, n-ai motive să-ți cenzurezi lipsa de educație. Totul a început cu o concediere abuzivă…

Ileana Sandu a fost funcționar public în primăria Bragadiru și vreme de aproape 30 de ani a ocupat funcția de consilier clasa 1 în cadrul Compartimentului de Asistență Socială și Monitorizare Proceduri Administrative. Până într-o zi, când la primărie s-a întâmplat o petrecere în plină pandemie și aceasta a refuzat să participe. Mai mult, a și comentat pe marginea evenimentului, de vreme ce nu i se părea normală atitudinea autorităților locale.

Câteva zile mai târziu a aflat că se intenționează concedierea ei.

Povestea este complicată și implică presiuni psihice și atacuri la demnitatea personală, totul pentru că viceprimarul Vasilică Buzatu și primarul Cristian Chisac ar fi fost deranjați de faptul că cineva “bârfește”, după o petrecere organizată în plină pandemie în sediul instituției.

Dar să lăsăm pe fosta angajată să-și spună povestea, așa cum și-o amintește astăzi.

Totul a început înainte de alegerile parlamentare. Domnul viceprimar a făcut o petrecere, eu n-am participat la acea petrecere, pentru că aveam treabă, era în timpul programului. În plus, era pandemie și totul se întâmpla în primărie, că ei așa procedează. Dacă sunt la putere, ei au voie să facă orice. N-am participat, apoi am fost chemați la o ședință de către domnul primar Chisac și au spus că două dintre colege nu vor mai face parte din echipă. N-am știut ce vrea să spună atunci și domnul viceprimar a început să spună că sunt bârfe în primărie și că el n-o să lase nepedepsiți pe nesimțiții și nesimțitele care tot bârfesc. L-am întrebat pe primar despre ce e vorba și a zis că eu și cu o colegă n-o să mai fim invitate la nicio petrecere.

Apoi am fost determinată să-mi dau demisia, pentru că l-aș fi bârfit pe domnul vice că ar avea o relație amoroasă cu o colegă din primărie. Eu nu am spus așa ceva niciodată, pentru că nu-mi permit așa ceva. Am spus doar că acea fată a fost mereu favorizată, dar cam atât. Dar acolo nu ai voie să vorbești. Auzind ce vor să-mi facă, mi-am scris demisia și m-am dus în birou la primar. Acolo era și domnul vice și a început să urle la mine, mai avea un pic să mă bată. Am rămas șocată. Am lăsat demisia acolo fără număr de înregistrare, nu am pus dată, eu doar am făcut-o la nervi. Au urmat zile de coșmar, lucrările mele le dădea la starea civilă, pe la registrul agricol.

Pe 9 decembrie am fost la o anchetă pe teren și când am venit am fost chemată de fosta secretară care mi-a spus că mi-am dat demisia. I-am spus că documentul a fost făcut la nervi, că primarul nu are cum să o accepte, că nu are număr de înregistrare, că nu am fost anunțată, conform legii, că s-a luat act de demisia mea, că nu s-a urmat procedura legală. Și ea mi-a zis că nu e așa, că îi cere să facă decizia de încetare a raportului de serviciu. M-am dus să fac o cerere de retragere a demisiei și m-am dus la domnul primar. Când m-a văzut cu cererea aia a început să urle la mine, să mă amenințe. Și atunci am simțit o durere de cap și mi-a venit rău, am leșinat la el în birou. Nu știu cine m-a așezat, ce s-a întâmplat, n-a chemat nicio ambulanță. El era mai preocupat să o sune pe secretară să o întrebe dacă mi-a spus, pentru că eu nu trebuia să aflu că sunt dată afară decât pe data aceea. Păi nu se procedează așa.

Încetare Ileana Sandu

Un funcționar public nu poate fi dat în felul ăsta afară. Demisia aia nu am dat-o datată, înregistrată, etc. Nu avea, practic, caracter oficial, era o hârtie scrisă la nervi, de care s-a folosit ca să mă dea afară.  ”

Au urmat mesaje scrise și rugăminți fierbinți ale femeii de a i se permite să-și reia activitatea în instituție, de vreme ce, fără locul de muncă, viitorul îi era compromis. A primit înapoi mesaje extrem de vulgare, în care i se aducea atingere demnității de om și de femeie, primarul Chisac fiind, se pare, un foarte bun judecător al moralității oamenilor. Nu vom reproduce conținutul tuturor acestor mesaje, însă arătăm câteva mostre de limbaj, pe care nu doar electoratul ar trebui să le vadă, ci și o instanță judecătorească.

Imediat după concedierea aceasta scandaloasă, a apărut și o petiție online care solicită oprirea abuzurilor asupra funcționarilor publici și face referire chiar la cazul Sandu de la Bragadiru. Petiția arată că atât primarul liberal, cât și viceprimarul localității au abuzat de puterea lor pentru a concedia abuziv un funcționar public, printr-o expunere la presiuni de ordin psihic.

Acest funcționar public, pe fondul unor dinamici comportamentale traduse în repetate hărțuiri/presiuni psihice cu atacuri directe și indirecte la reputație și cu izolarea sa la locul de muncă, venite din partea primarului si al viceprimarului din Bragadiru, respectiv domnii Cristian Ionel Chisac-primar și Vasilică Buzatu-viceprimar, coincidență, ambii membri PNL, în data de 18 noiembrie 2020, în urma unei violente discuții, soldată cu pierderea cunoștinței d-nei Sandu – aceasta a redactat un înscris care, ulterior, a fost însușit și prezentat de către primar ca fiind demisie, găsindu-ne în fața unui consimțământ viciat și în lipsa totală a condițiilor de formă prevăzute pentru un astfel de act (înregistrarea înscrisului si datarea lui).

Pe baza acestui înscris, înregistrat de către o terță persoană în numele doamnei Sandu și apreciat, așa cum am spus mai sus, drept demisie, Primăria Bragadiru a emis un act administrativ prin care a dispus încetarea raportului de serviciu la data de 18 decembrie 2020, chiar daca, verbal, primarul a declarat că respectivul înscris nu poate fi considerat demisie și, ca atare, d-na Sandu își putea continua activitatea, lucru care de fapt s-a și întâmplat până în data de 9 decembrie când, în mod informal, află că același primar, pe baza acelui înscris, a emis Decizia de încetare a raportului de serviciu. Orice demers de soluționare a acestui conflict, întreprins de d-na Sandu, a avut un rezultat negativ.”, arată petiția publică, semnată de câteva sute de persoane.

Nici Prefectura Teleorman și nici Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu au intervenit în acest caz de abuz, deși el e scandalos în sine.

Investigatoria a cerut și punctul de vedere al lui Cristian Chisac, primarul localității Bragadiru, cu privire la cazul fostei angajate. Chisac neagă totul foarte lapidar și refuză să explice care a fost perspectiva lui în derularea ostilităților pe linie administrativă.

D-na Sandu Ileana și-a dat demisia din funcția publică de consilier al compartimentului asistență socială și monitorizare și proceduri administrative în data de 18.11.2020, cererea fiind înregistrată sub nr. 5760/18.11.2020; Referitor la cele relatate de către d-na Sandu Ileana, cu faptul că a leșinat și că nu s-a chemat ambulanța, a încercat să se victimizeze, nefiind reale aceste fapte”, susține primarul Cristian Chisac.

Cu privire la mesajele trimise fostei angajate, în care aceasta este apelată în termeni de: “jigodie”, “dementă”, “t..fă”, primarul Chisac susține că a fost provocat.

Cu privire la mesajele private care provin din mai multe conversații au fost provocate de d-na Sandu Ileana pe toate căile posibile la ore nepotrivite care într-un final a trebuit să fie blocată”, punctează liberalul.

Nicio scuză, niciun regret și nicio urmă de părere de rău. Pentru că e primar, lui Chisac îi revine dreptul de a-și numi subordonații așa cum dorește și în limitele educației primate de acasă. Mai mult, argumentul “provocării” seamănă, la milimetru, cu atitudinea violatorilor care spun că victima e vinovată pentru abuz, de vreme ce avea fusta prea scurtă. Cu toate acestea, Chisac este primarul liberal din Teleorman cu cele mai bune rezultate electorale… Alte comentarii sunt de prisos.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare