Externările din miez de noapte de la Spitalul Foișor din București continuă să genereze indignare la nivelul opiniei publice, dar și în rândul miniștrilor din guvern. Astfel, Lucian Bode susține că organizarea externărilor din noaptea de vineri a fost greșită și traumatică pentru pacienți.
Ministrul Afacerilor Interne crede că lucrurile ar fi putut fi mai bine organizate, dar nu pune acest aspect în seama Ministerului Sănătății și nici al DSU, ci acuză voalat spitalul de o proastă reacție la situația din acel moment. Bode crede că s-ar fi putut proceda și civilizat și că era absolut posibil ca în seara aceea, la Spitalul Foișor, externările să se facă în condiții normale, iar pacienții să nu fie transportați în portbagajul mașinilor sau prin alte mijloace improvizate pe moment.
În această dimineată, Lucian Bode a declarat că, dacă ar fi fost el la butoane, lucrurile ar fi decurs cu totul altfel și crede că imaginile din seara de vineri sunt inadmisibile și că ele nu ar trebui să se mai repete vreodată.
“Modul în care a fost organizată externarea pacienților în seara zilei de vineri nu a fost deloc în regulă. De ce s-a ajuns aici? Când s-a semnat ordinul de transformare a spitalului în spital COVID, mutarea pacienților nu a stabilit-o nici Ministerul Sănătății, nici DSU. Medicul curant spune dacă pacientul este mutat în altă unitate spitalicească sau este externat. Totodată, de comun acord medic-pacient stabilesc cum anume se face externarea.
Și am văzut acea imagine care efectiv ne-a șocat pe toți când am văzut că un pacient este introdus în portbagajul unei mașini a aparținătorilor. Și am întrebat imediat ce se întâmplă. Și am înțeles că medicul curant, împreună cu pacientul și cu familia pacientului au hotărât acest lucru, pentru că au aranjat în așa fel mașina, încât să poată transporta pacientul în mașina personală. Putem discuta foarte mult de cauze, dar efectul l-am văzut cu toții. Iar așa ceva este inadmisibil să se mai întâmple.
Eu niciodată nu aș fi lăsat pacienți în miez de noapte să fie traumatizați până la urmă. Era absolut la îndemâna celor care au realizat aceste externări să ia o ambulanță, să intre în curte rând pe rând, și să externeze pacienții.”, a declarat astăzi ministrul.
Bode susține, însă, că lucrurile tind să intre acum pe o pantă corectă, în privința capacității secțiilor de ATI în a susține bolnavii în acest val al pandemiei. El crede că presiunea asupra sistemului sanitar începe să scadă și că normalitatea se va institui curând.
“Ce este foarte clar e că astăzi avem toate cele 20 de paturi ATI de la Spitalul Foișor ocupate, avem aproape toate cele 90 de paturi cu oxigen ocupate și ceea ce este foarte îmbucurător e că de la 1531 de paturi ATI ocupate în weekend, numărul lor a scăzut undeva la 1520, deci presiunea pe ATI scade. Scopul nostru este să scădem presiunea pe ATI și să trecem peste această perioadă în care, culmea, numărul de îmbolnăviri scade, iar numărul celor care au nevoie de îngrijire la ATI a crescut.”, a mai punctat Bode.