sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialNeculai Onțanu, condamnat cu suspendare pentru o șpagă de 1,4 milioane euro

Neculai Onțanu, condamnat cu suspendare pentru o șpagă de 1,4 milioane euro

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat astăzi, 13 aprilie, în dosarul fostului primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu. Acesta, deși ar fi luat o mită de 1,4 milioane de euro, a primit din partea judecătorilor doar trei ani de închisoare cu suspendare.

În același dosar au mai fost condamnați, tot cu suspendare, fostul secretar al Consiliului local al sectorului 2, Toma Şutru (3 ani cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani); avocata Loredana Radu ( 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani), Aurel Radu (3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani).

Pedeapsa foarte mică este realmente surprinzătoare, de vreme ce la mijloc este vorba despre o șpagă de aproape 1,5 milioane de euro, sumă ce reprezintă valoarea unui teren primit de fostul primar pentru a facilita o acțiune de punere în posesie.

Potrivit rechizitoriului DNA, întocmit în 2016, Onțanu a primit un teren în schimbul facilitării unei reconstituiri a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza Sectorului 2.

Totul s-a întâmplat în perioada 2006-2007, când Onțanu a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpații Radu Loredana Claudia și Radu Aurel, după cum arată procurorii care au anchetat speța.

Procurorii mai susțin că pe data 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la notariat, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp cu o valoare de piață de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot, cu o valoare de piață de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia.

Prețul prevăzut în contractul încheiat cu Radu Aurel a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).

În contractul încheiat cu Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată, s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise lui Onțanu.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare