miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialSOLIDARITATE: Peste 500 de magistrați își apără colegii cercetați disciplinar pentru discuții...

SOLIDARITATE: Peste 500 de magistrați își apără colegii cercetați disciplinar pentru discuții pe Facebook

Un episod aproape incredibil s-a petrecut zilele trecute, când Inspecția Judiciară a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcție a unor judecători. Motivul? Niște discuții private pe care aceștia le-au purtat pe un grup de Facebook.

Acum, o scrisoarea deschisă, semnată de peste 500 de magistrați și trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, arată solidaritatea din breaslă. Semnatarii cer respectarea dreptului la viață privată a magistraților, dar și asigurarea unei justiții independente. Cu atât mai mult cu cât magistrații împotriva cărora Inspecția Judiciară s-a sesizat sunt unii care au criticat legile justiției în perioada 2017-2020.

Magistrații spun că sunt îngrijorați de această evoluție a lucrurilor și că cercetarea disciplinară se fundamentează pe argumente care țin de viața privată a acestora.

„Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidențialitate ale acestuia – Tipul de mesagerie instantanee pe internet în discuție nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale.

Fără ca acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public. Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea ca aceasta să se circumscrie unor fapte cu caracter penal.”, arată semnatarii scrisorii deschise în documentul transmis CSM.

Remarcăm faptul că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare se numără judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020.

Amintim că opt magistrați sunt cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară pentru opinii cu privire la funcționarea legilor justiției în România și trei dintre ei sunt propuși pentru suspendarea din funcție până la finalizarea cercetărilor.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare