sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiIoan Niculae solicită liberarea condiționată

Ioan Niculae solicită liberarea condiționată

Aflat la a doua încarcerare, miliardarul Ioan Niculae, profită de toate hibele sistemului judiciar pentru a părăsi penitenciarul. Argumentul vârstei înaintate, dar și unele artificii juridice, pot deschide acum drumul către eliberarea omului de afaceri, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție și evaziune fiscală.

Pe 19 februarie, omul de afaceri a fost ridicat de autorități de la aeroportul „Henry Coandă”, după ce procurorii DNA reușiseră să demonstreze o veritabilă „strategie” infracțională, prin care afaceristul nu mai plătea bani la stat.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

Acum, la un pic peste o lună de la încarcerare, se pune problema liberării condiționate a miliardarului. Avocatul lui spune că acesta ar putea fi oricând eliberat, de vreme ce a executat fracția necesară pentru a doua eliberare. „Fracția necesară” include, însă, și vechea condamnare din dosarul Mitei la PSD.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a spus, încă de atunci, că predarea benevolă a lui Niculae era fundamentată pe cunoașterea unei legislații viciate, aplicabile în România din vremea PSD.

Regret să vă stric petrecerea și să spulber euforia dată de întoarcerea de bunăvoie a domnului Ioan Niculae. Personal cred că s-a întors de bunăvoie pentru ca este foarte probabil ca destul de curând să facă cerere de liberare condiționată, iar așa cum este acum legislația, probabil că are șanse să îi fie și aprobată! Așa cred eu că se explică de ce s-a predat de bunăvoie: ca să ceară imediat liberarea condiționată! Sper să mă înșel!„, scria fostul ministru al Justiției pe 20 februarie.

Aceasta mai susține că, pe vremea când era ministru al Justiției, a propus modificarea condițiilor pentru acordarea eliberării condiționate, dar că Viorica Dăncilă le-ar fi blocat „tocmai pentru că se aplicau și în cazurile de corupție”.

Comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Rahova decide în doar câteva zile dacă Ioan Niculae poate părăsi închisoarea.

Argumentul este acela că o treime din pedeapsa de 5 ani primită de omul de afaceri înseamnă aproximativ 600 de zile, considerate deja executate în urma contopirii ultimei pedepse cu prima, cea din dosarul „Mită la PSD”.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare