vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAgent Green acuză: "Ministrul Mediului a devenit portavocea vânătorilor"

Agent Green acuză: „Ministrul Mediului a devenit portavocea vânătorilor”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a remarcat, încă de la începutul mandatului său, ca un individ preocupat de protejarea grupurilor de interese care fac bani spălați cu sângele animalelor sălbatice, pe care legea ar trebui să le protejeze. Acum, asociația de mediu Agent Green remarcă faptul că Tanczos Barna a devenit portavocea vânătorilor.

Recent, Tanczos Barna a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Prima TV că e necesară intervenția omului pentru limitarea creșterii numărului de urși în România, altfel existând riscul ca populația de urși să ajungă de necontrolat. El a mai spus că presiunea societății civile a speriat Ministerul Mediului în anii trecuți, însă el pare a fi destul de determinat în a nu lăsa societatea civilă să-i tulbure relațiile cu grupurile de interese.

„De cinci ani de zile, conducerea de atunci a ministerului s-a speriat de presiunea practic, presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii. E unul dintre motive, fără doar şi poate. S-a interzis vânătoarea şi după aceea nu a venit nicio măsură complementară, nu a existat niciun plan de management al speciei, nu a existat o intervenţie în protejarea protejarea habitatului sau în asigurarea unor zone de unde ursul nu mai pleacă. Şi lipsa de acţiune timp de cinci ani a generat această situaţie”, a declarat Tanczos Barna.

Asociația de mediu Agent Green remarcă, după această nouă intervenție a ministrului, că Tanczos Barna a devenit toxic pentru instituția pe care o conduce.

Acest ministru al mediului devine pe zi ce trece tot mai toxic pentru instituția pe care o reprezintă. Nu face nimic pentru a rezolva conflictul între om și urs. Din contra, a devenit portavocea vânătorilor.„, arată Agent Green.

Și o face corect, pentru că datele pe care le avem până la acest moment confirmă situația. Investigatoria a arătat că Ministerul Mediului a fost unul extrem de important pentru UDMR, de vreme ce județe precum Harghita, Mureș și Covasna sunt relevante pentru bogăția faunei și fondului cinegetic. La fel de bogate sunt și grupurile de interese din zonele respective.

La momentul în care s-a disputat Ministerul Mediului, în cărți nu era doar Tanczos Barna, ci și Attila Korodi, care s-a opus, în perioada în care a fost ministru al Mediului acțiunii de recoltare a exemplarelor de urși fără un studiu bine documentat pe această temă.

Potrivit unor surse neoficiale, dar credibile, Barna ar fi câștigat cursa internă după ce a promis membrilor UDMR că va aproba recoltarea urșilor, lucru care, iată, se conturează deja. Mai mult, în decizia finală legată de desemnarea ministrului UDMR la Ministerul Mediului a cântărit mult preferința unor persoane influente, precum Micu Şarkani, cunoscut pentru pasiunea lui fructificată pentru vânătoare sau Elod Melles, care are în administrare arii protejate și fonduri de vânătoare.

Opoziția lui Korodi de a da liber la vânătoarea de urși a deranjat aceste grupuri de interese, așa că, atunci când a venit momentul unei decizii pentru desemnarea sa la minister, grupurile de interese s-ar fi opus.

Și așa a devenit Tanczos Barna omul în pixul căruia stă viața a sute de exemplare de animale pe care noi le considerăm demne de a fi protejate.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare