marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCurtea de Apel Pitești scoate Secția Specială în afara legii

Curtea de Apel Pitești scoate Secția Specială în afara legii

În timp ce ministerul Justiției pare să fi complicat lucrurile foarte mult în privința Secției Speciale, o instanță din România a decis că Secția Specială este contrară dreptului european și existența ei nu este, deci, justificată.

Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat astăzi, 7 iunie, într-o speță legată de o contestație formulată de o asociație de proprietari din județul Argeș.

Instanța a decis, în mod definitiv, ca situația semnalată de respectiva asociație de proprietari să fie soluționată de parchetul competent, menționând că Secția pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public „nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privința acestora din urmă cu respectarea deplină a cerințelor care decurg din articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.”

Invocând Tratatul de funcționare a UE și hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai, judecătorii Curții de Apel Pitești au scos astfel în evidență foarte clar riscul ca SIIJ să fie folosită ca un instrument de control politic asupra magistraților, ceea ce afectează independența acestora.

Decizia a făcut repede ocolul internetului și a trezit foarte multe reacții.

Printre acestea, o remarcăm pe cea a fostului ministru al Justiției, Ana Birchall, care atrage atenția că se impun, de acum înainte, modificări legislative și că e necesară implicarea Ministerului Justiției în această chestiune, pentru că s-ar putea ajunge la o veritabil haos în instanțe, unele respectând hotărârea CJUE, altele nu.

Așa cum am spus și la momentul pronunțării deciziei CJUE, fac apel în primul rând la ministrul justiției, să se trezească din adormire și din beția propriilor declarații și exerciții de PR personal și să acționeze urgent, prin fapte, nu declarații, cu modificările legislative care se impun. În caz contrar, vom avea un haos în instanțele de judecată când în spețe cu subiecte similare putem avea soluții diferite, tocmai pentru că unele instante vor aplica decizia CJUE, altele nu!„, a arătat fostul ministru al Justiției.

Stelian Ion nu a reacționat până acum public cu privire la această decizie care schimbă regulile jocului în Justiție, acesta aflându-se astăzi la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din Uniunea Europeană, în Luxemburg.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare