Stelian Ion: „Trebuie să găsim soluția pentru desființarea grabnică a SIIJ”

Stelian Ion: „Trebuie să găsim soluția pentru desființarea grabnică a SIIJ”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a susținut astăzi o conferință de presă la Palatul Victoria, în cadrul căreia a vorbit despre cel mai recent raport MCV, dar și despre chestiunea desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Ministrul spune că e foarte important să fie găsită o soluție pentru desființarea SIIJ.

Stelian Ion a făcut referire la decizia Curții de Apel Pitești, care, practic, a invalidat rolul Secției Speciale și a scos-o în afara legii, considerând că aceasta este un instrument de presiune politică asupra magistraților și că există riscul ca ea să afecteze independența justiției.

În urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanțele noastre judecătorești au început să dea anumite soluții, mă refer la o decizie dată de Curtea de Apel din Pitești, potrivit cărora înființarea SIIJ nu se justifică și chestiunile acestea implică foarte multe complicații pe viitor. Nu putem aștepta de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru.

De asemenea, nu putem aștepta doar de la Justiție să fie rezolvate aceste probleme. Ca atare,este foarte important ca politicienii să găsim soluția pentru desființarea grabnică a acestei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și, personal, consider în continuare că proiectul Guvernului este cel corect și voi încerca să-i conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluție. Este foarte important să reușim să desființăm această secție, care inclusiv în cadrul raportului MCV a fost criticată. „, a spus Stelian Ion în conferința de presă.

Amintim faptul că pe 7 iunie, Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat într-o speță legată de o contestație formulată de o asociație de proprietari din județul Argeș.

Instanța a decis, în mod definitiv, ca situația semnalată de respectiva asociație de proprietari să fie soluționată de parchetul competent, menționând că Secția pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public „nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privința acestora din urmă cu respectarea deplină a cerințelor care decurg din articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.