miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneTăieri ilegale de arbori, acoperite de Ocolul Silvic Rusca Montană

Tăieri ilegale de arbori, acoperite de Ocolul Silvic Rusca Montană

Problematica defrișărilor ilegale continuă să fie extrem de gravă în România, cu atât mai mult cu cât fenomenul este acoperit de autorități. O nouă acuzație de acest fel este îndreptată împotriva Ocolului Silvic Rusca Montană, chiar de către Garda Forestieră Timișoara, care a identificat sute de cioate provenite din tăieri ilegale în arealul de responsabilitate al ocolului silvic menționat.

Potrivit Gărzii Forestiere Timișoara, a început procedura de retragere a atestatului de exploatare forestieră a Ocolului Silvic Rusca Montană, după ce specialiștii instituției au identificat un număr de 476 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori cu un volum de 171 mc și o valoare a prejudiciului de 55077 lei.

Iar neregulile nu s-au oprit aici. În cadrul aceluiași control, au fost identificate 19 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori a căror volum este de 10,7 mc, cu o valoare a prejudiciului de 3392 lei.

Interesant este faptul că Ocolul Silvic Rusca Montană susține că a făcut înainte de această constatare două reprize de controale, în urma cărora nu s-ar fi identificat niciun fel de nereguli.

Totodată s-a constatat că nu au fost respectate normele tehnice la lucrările de punere în valoare a masei lemnoase, nefiind calculat întregul volum de masă lemnoasă destinat exploatării prin omisiunea marcării tuturor arborilor de pe suprafața parchetului.„, mai arată Garda Forestieră Timișoara.

Situația nu va rămâne, din fericire, fără consecințe. Imediat după constatarea defrișărilor ilegale desfășurate sub ochii autorităților, s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 8000 lei și, având în vedere că prejudiciul depășește de 336 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, s-a demarat procedura de retragere a atestatului de exploatare forestieră a Ocolului Silvic Rusca Montană.

Mai mult, Garda Forestieră Timișoara a înaintat Parchetului o plângere penală privitoare la acest caz foarte grav.

Sursă foto: Garda Forestieră Timișoara, FB

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Și Ocolul Silvic Azuga care își face de cap în zona Bușteni are pe răboj puzderie de ilegalități. Jandarmeria LOCCO se face că nu le observă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare