joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialPetiție pentru sancționarea publicațiilor care bagatelizează violul

Petiție pentru sancționarea publicațiilor care bagatelizează violul

În cursul săptămânii trecute, site-ul ziare.com a publicat un articol care prezenta cazul unei fetițe de 10 ani supuse unui viol în grup, titrând: „Campioană la sex la 10 ani”. Deși editat ulterior, articolul a generat în mod justificat indignare publică, de vreme ce drama copilei era prezentată în termeni cel puțin odioși, victima fiind culpabilizată.

Mai mult, publicația nu s-a dezis de articol și nici de atitudine, pentru că ulterior scandalului public izbucnit, unul dintre reprezentanții site-ului au susținut, în cadrul unui dialog scris, că reacția cititorilor este disproporționată, fiind rezultatul atitudinii unor „părinți ultra-sensibili”.

Autoarea articolului nu și-a asumat nici până astăzi eroarea și, din ce am reușit să aflăm, numele Iulia Vlaicu este un pseudonim. Publicația nu a comunicat nici faptul că și-ar fi concediat angajata care a relatat odios despre violarea unui copil, nici nu a prezentat scuze cititorilor oripilați.

În urma acestei situații, se pune din nou problema identificării unor mijloace de sancționare a publicațiilor online, care nu se supun acelorași reguli ca posturile de televiziune, controlate de CNA.

Ca atare, a fost lansată o petiție publică, semnată până acum de peste o mie de persoane, care cere stoparea culturii violului și solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să sancționeze exemplar publicațiile care bagatelizează violul și blamează victimele.

Cel mai recent caz este al publicației ziare.com, care au prezentat victima în vârstă de zece ani a unui viol în grup drept ”campioană la sex”. Cum presa a renunțat la rolul de informare, în favoarea rolului de formator de opinie, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru opiniile pe care le formează. În momentul în care o fetiță de 10 ani e portretizată ca participantă la o orgie, nu ca victimă a unei infracțiuni, față de toate victimele minore ale viitoarelor infracțiuni de viol, orice publicație cu opinii similare trebuie să fie considerată ca instigatoare și să răspundă ca atare.”, se arată în cuprinsul petiției, care poate fi semnată aici.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare