Petiție pentru sancționarea publicațiilor care bagatelizează violul

Petiție pentru sancționarea publicațiilor care bagatelizează violul

În cursul săptămânii trecute, site-ul ziare.com a publicat un articol care prezenta cazul unei fetițe de 10 ani supuse unui viol în grup, titrând: „Campioană la sex la 10 ani”. Deși editat ulterior, articolul a generat în mod justificat indignare publică, de vreme ce drama copilei era prezentată în termeni cel puțin odioși, victima fiind culpabilizată.

Mai mult, publicația nu s-a dezis de articol și nici de atitudine, pentru că ulterior scandalului public izbucnit, unul dintre reprezentanții site-ului au susținut, în cadrul unui dialog scris, că reacția cititorilor este disproporționată, fiind rezultatul atitudinii unor „părinți ultra-sensibili”.

Autoarea articolului nu și-a asumat nici până astăzi eroarea și, din ce am reușit să aflăm, numele Iulia Vlaicu este un pseudonim. Publicația nu a comunicat nici faptul că și-ar fi concediat angajata care a relatat odios despre violarea unui copil, nici nu a prezentat scuze cititorilor oripilați.

În urma acestei situații, se pune din nou problema identificării unor mijloace de sancționare a publicațiilor online, care nu se supun acelorași reguli ca posturile de televiziune, controlate de CNA.

Ca atare, a fost lansată o petiție publică, semnată până acum de peste o mie de persoane, care cere stoparea culturii violului și solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să sancționeze exemplar publicațiile care bagatelizează violul și blamează victimele.

Cel mai recent caz este al publicației ziare.com, care au prezentat victima în vârstă de zece ani a unui viol în grup drept ”campioană la sex”. Cum presa a renunțat la rolul de informare, în favoarea rolului de formator de opinie, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru opiniile pe care le formează. În momentul în care o fetiță de 10 ani e portretizată ca participantă la o orgie, nu ca victimă a unei infracțiuni, față de toate victimele minore ale viitoarelor infracțiuni de viol, orice publicație cu opinii similare trebuie să fie considerată ca instigatoare și să răspundă ca atare.”, se arată în cuprinsul petiției, care poate fi semnată aici.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.