joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUDMR blochează desființarea SIIJ: "Probabil îşi fac socoteala că vor trage de...

UDMR blochează desființarea SIIJ: „Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp”

Neputința de desființare a SIIJ continuă să fie una dintre vulnerabilitățile majore ale actualei guvernări. Ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că în calea îndeplinirii acestei promisiuni cuprinse în programul de guvernare stă UDMR.

Miza întregului conflict este soarta dosarelor aflate acum pe rolul Secției Speciale. USR PLUS susţine că dosarele de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi trebuie să ajungă la DNA, în timp ce UDMR susţine că Parchetul General ar trebui să cerceteze activitatea procurorilor şi a judecătorilor. Cu alte cuvinte, UDMR nu și-ar dori refacerea competențelor DNA.

Stelian Ion susține că, prin acțiunile lor, cei de la UDMR ar spera să tragă cât mai mult de timp, astfel încât SIIJ nu va putea fi desființată foarte curând și asta va avea consecințe asupra imaginii României la nivel internațional.

Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ. (…) Să pui condiţii la fiecare şedinţă este o dovadă a faptului că, atunci când am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri. Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA. (…) Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând.„, a spus Stelian Ion.

Mai mult, acesta spune că nici PNL nu mai are foarte multă determinare în îndeplinirea acestei promisiuni guvernamentale și că, deși la nivel declarativ, liberalii spun că vor desființarea SIIJ, în realitatea nu sunt dispuși să lupte pentru această cauză. Astfel, vorbim despre o situație destul de complicată în coaliție, în contextul unei presiuni tot mai mari puse pe Ministerul Justiției.

Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele„, a mai punctat ministrul Justiției.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare