UDMR blochează desființarea SIIJ: „Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp”

UDMR blochează desființarea SIIJ: „Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp”

Neputința de desființare a SIIJ continuă să fie una dintre vulnerabilitățile majore ale actualei guvernări. Ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că în calea îndeplinirii acestei promisiuni cuprinse în programul de guvernare stă UDMR.

Miza întregului conflict este soarta dosarelor aflate acum pe rolul Secției Speciale. USR PLUS susţine că dosarele de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi trebuie să ajungă la DNA, în timp ce UDMR susţine că Parchetul General ar trebui să cerceteze activitatea procurorilor şi a judecătorilor. Cu alte cuvinte, UDMR nu și-ar dori refacerea competențelor DNA.

Stelian Ion susține că, prin acțiunile lor, cei de la UDMR ar spera să tragă cât mai mult de timp, astfel încât SIIJ nu va putea fi desființată foarte curând și asta va avea consecințe asupra imaginii României la nivel internațional.

Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ. (…) Să pui condiţii la fiecare şedinţă este o dovadă a faptului că, atunci când am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri. Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA. (…) Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând.„, a spus Stelian Ion.

Mai mult, acesta spune că nici PNL nu mai are foarte multă determinare în îndeplinirea acestei promisiuni guvernamentale și că, deși la nivel declarativ, liberalii spun că vor desființarea SIIJ, în realitatea nu sunt dispuși să lupte pentru această cauză. Astfel, vorbim despre o situație destul de complicată în coaliție, în contextul unei presiuni tot mai mari puse pe Ministerul Justiției.

Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele„, a mai punctat ministrul Justiției.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.