joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDesființarea SIIJ stagnează: ministrul Justiției acuză lipsa voinței politice

Desființarea SIIJ stagnează: ministrul Justiției acuză lipsa voinței politice

Sunt luni întregi de când Ministerul Justiției și-a asumat desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), aceasta fiind considerată la nivel european un mijloc de presiune asupra magistraților.

De-a lungul acestei perioade, ministrul Justiției, Stelian Ion a susținut că sunt interese ale partidelor politice care împiedică desființarea Secției Speciale, amintind de opoziția UDMR și de condiționările PNL. În continuare, acesta declară public faptul că nu există voință politică pentru rezolvarea acestei chestiuni despre care se discută atât de mult în spațiul public.

El face referire și la anumite schimbări de poliție pe frontul liberal, amintind de noile condiții puse acum de cei din PNL pentru desființarea SIIJ, și anume respectarea avizului Comisiei de la Veneția.

Dar ceea ce adaugă acum discuției colegii din PNL este că se condiționează desființarea SIIJ de rezolvarea concomitentă a problemei mai vechi a numărului mare de plângeri penale pe care justițiabilii nemulțumiți le fac împotriva magistraților. O chestiune amintită în avizul său de către Comisia de la Veneția, fără a fi impusă ca o condiționare pentru desființarea SIIJ. În opinia mea, această problemă poate fi discutată în cadrul mai larg al reformei justiției și al adoptării noilor legi ale justiției. „, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Cele două condiționări, cea a PNL și a UDMR, complică lucrurile și fac ca demersul desființării SIIJ să fie mai dificil de realizat.

Citește și: UDMR blochează desființarea SIIJ: „Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp”

În ciuda bunelor intenții declarate odată cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complică discuția, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său, dimpotrivă, mai adaugă o condiționare care nu este impusă de nimeni în această etapă. În niciun caz de Comisia de la Veneția.„, mai arată ministrul Justiției.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, însă, susține că eroarea e la ministrul Justiției, care ar demonstra o incapacitate de negociere și o tendință permanentă de autovictimizare, care nu poate fi o soluție pentru rezolvarea problemelor din justiție. Ea mai arată că proiectul de lege privind desființarea SIIJ trebuie să elimine nu doar efectele nefaste ale înființării acestei instituții, ci și cauzele care au permis PSD să o înființeze de la bun început.

Dacă un magistrat face acte de corupție, competentă să facă urmărirea penală este DNA. Dacă un magistrat face acte de crimă organizată, competentă este DIICOT. Și magistrații trebuie să răspundă pentru încălcarea legii. În plus, nu putem ascunde sub preș incapacitatea de negociere a unui ministru. Și strategia permanentă de victimizare nu ține loc de soluții!„, arată Alina Gorghiu.

În cei trei ani de funcționare, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a trimis în judecată doar cinci dosare. Potrivit bilanțului instituției, la data de 23 august 2021, SIIJ avea în lucru 6.465 de dosare, dintre care 71 mai vechi de 5 ani.

Citește și: Stelian Ion: „Trebuie să găsim soluția pentru desființarea grabnică a SIIJ”

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare