vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAlianța pentru Combaterea Abuzurilor: "OUG-ul domului Tanczos este o ȘARADĂ de proporții"

Alianța pentru Combaterea Abuzurilor: „OUG-ul domului Tanczos este o ȘARADĂ de proporții”

Mai multe ONG-uri care activează în domeniul Mediului cer guvernului să nu adopte ordonanța de urgență privind uciderea ursului brun. Printre acestea se numără și Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, care îi cere lui Florin Cîțu să împiedice adoptarea OUG-ului și lansează acuzații grave la adresa ministrului Tanzcos Barna.

Sursă foto: A. Istvan, www.stirivanatoare.ro

Alianța pentru Combaterea Abuzurilor solicită Guvernului României să nu adopte Proiectul de OUG privind aprobarea metodelor de intervenție la specia de urs brun, promovat de ministrul Mediului Tanczos Barna. Claudiu Dumitriu și Codruț Feher arată într-un comunicat al Alianței că această ordonanță reglementează o „procedură ambiguă, contradictorie, cvasi-inaplicabilă și eminamente inutilă care nu salvează pe nimeni (ba chiar îngreunează salvarea vieții și integrității corporale a persoanelor) dar contravine Directivei ”Habitate” și Deciziilor Curții de CJUE, încalcă principiul constituțional al securității juridice,  este motivată precar și absolut tendențios„. Ca atare, ordonanța ar fi neconstituțională.

Într-un comunicat de presă, Alianța pentru Combaterea Abuzurilor remarcă și existența unei campanii de linșaj mediatic a ursului brun, „orchestrată în mod neverosimil chiar de ministrul însărcinat cu protecția mediului și biodiversității care, interpretând la perfecție rolul de zapciu, de zbir al mediului și biodiversității a demonizat, timp de luni de zile o specie strict protejată de legislația comunitară, în uralele și aplauzele  unor ”potere” alcătuite aleși locali indolenți sau din vânători deghizați în victime ale urșilor. Campania a culminat cu teza modificării genetice a urșilor (promovată de aleși locali din UDMR)  și cu povestea ”cutremurătoare” a unui vânător atacat de urs în timp ce vâna mistreți în mijlocul pădurii.”

Mai grav, însă, ar fi faptul că ordonanța de urgență care permite uciderea urșilor bruni în 24 de ore nu ar aplica legislația în vigoare.

OUG-ul d-lui Tanczos este o ȘARADĂ de proporții pentru că d-l Tanczos VREA să schimbe legislația în timp ce același domn Tanczos, NU aplică legislația în vigoare care îi permite să aprobe (dacă sunt îndeplinite anumite condiții) împușcarea sau  relocarea urșilor.  Cu alte cuvinte, ministrul mediului propovăduiește de la televizor împușcarea urșilor dar refuză de la minister, aprobarea împușcării acestor urși în baza legislației actuale. ”

În plus, Alianța pentru Combaterea Abuzurilor mai arată faptul că soluția relocării urșilor va fi inaplicabilă cel puțin 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, ceea ce înseamnă că în toată această perioadă, singurele soluții pentru îndepărtarea urșilor de comunitățile umane ar fi numai alungarea și împușcarea lor.

Reglementarea specială a unor metode de intervenție pentru specia de urs brun printr-o Ordonanță de Urgență este absolut NEJUSTIFICATĂ atât sub aspect Urgenței cât și sub aspectul UTILITĂȚII /IMPORTANȚEI de fond  a acestei reglementări. Prin adoptarea acestui act normativ se aruncă în derizoriu instituția normativă a Ordonanței de Urgență legitimându-se totodată  ideea  falsă și absurdă că, în România, riscul atacurilor ursului brun ar fi RISCUL SUPREM, cu  mult mai mare decât toate celelalte tipuri de risc la un loc ( riscurile de incendii, avalanșe, alunecări de teren, cutremure, inundații, accidente (rutiere, aviatice etc), explozii, muniție neexplodată etc. prăbușiri de clădiri etc. RISCURI a căror gestionare se face DOAR prin Hotărâri de Guvern.

Adoptarea acestei OUG nu este decât o victorie electorală și strategică a ministrului Tanczos Barna care, reușește să abată atenția în cea mai DIVERSIONISTĂ manieră posibilă, de la adevăratele și gravele probleme de mediu cu care se confruntă România (defrisări ilegale, furtul sistematic de lemn, poluare, inundații etc) pe care însă același ministru al mediului le tratează cu un dispreț manifest și le manageriază CATASTROFAL„, se mai arată în comunicatul Alianței pentru Combaterea Abuzurilor.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Animalele sa fie mai presus de om. De ce sau relocat urși in zone unde nu au fost niciodată probleme cu urși acuma ataca oameni și animale. Sunt prea multi de ce nu le trebuie la nemți la austrieci relocatii la ei. Ne distrugem singuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare