Szép Róbert, omul de încredere al lui Tanczos Barna, a prezentat planul de ucidere a urșilor adoptat de Guvern

Szép Róbert, omul de încredere al lui Tanczos Barna, a prezentat planul de ucidere a urșilor adoptat de Guvern

Ordonanța prin care ursul brun va putea fi ucis imediat a fost adoptată astăzi de Guvernul României. Conținutul ei n-a fost, însă, prezentat de Tanczos Barna, ci de unul dintre membrii „trio-ului fantastic de la Mediu”, secretarul de stat Robert Szep, despre care se știe de luni bune că lucra împreună cu prietenul său Fodor Jozsef-Tamaș la modificarea legii 407/2006, adică legea vânătorii și protecției fondului cinegetic.

Deși discret, Robert Szep este un personaj căruia ar trebui să i se acorde mai mută atenție, de vreme ce angajați ai Ministerului Mediului îl cunosc ca pe un individ care face cărțile în multe situații. Una dintre ele ar fi, de exemplu, reorganizarea modului în care se fac controalele naționale în domeniul forestier, situație despre care Investigatoria a relatat aici.

Robert Szep, este de profesie inginer geolog, fost Șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Harghita și Comisarul Șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Harghita în perioada 2012-2014. Szep a fost desemnat în 2018 de nimeni alta decât Viorica Dăncilă să exercite atribuțiile comisarului general, cu rang de secretar de stat, în cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Despre el se știe s-ar afla în relații apropiate cu Fodor Jozsef – Tamaş, consilier personal al ministrului Barna Tanczos. Szep coordonează și direcția care se ocupă cu managementul cinegetic, deși acesta se afla până acum în coordonarea secretarului de stat de la păduri.

Problema uciderii urșilor îl preocupa pe Szep încă din 2019, când era comisar  general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. Acesta spunea, cu mult înainte de linșajul mediatic al ursului brun, că Ministerul Mediului elaborează un studiu privind managementul populaţiei de urs, pe baza căruia să se poată acorda cote de intervenţie pe fondurile de vânătoare, care să regleze populaţia de urs, urmând să existe și o cotă de intervenție la dispoziția ministerului, pentru exemplarele periculoase.

Acţiunile ministerului din anul 2019 vor consta în elaborarea, în prima parte a anului, a studiului privind managementul populaţiei de urşi, respectiv cu acest studiu să se poată acorda cotele de intervenţie pe fonduri de vânătoare, adică să nu trebuiască să se mai facă dosare, să se trimită la minister pentru aprobare. Iar la Minister va fi o cotă de intervenţie, în cazul unor exemplare periculoase, care sunt în intravilanul localităţii, acolo unde vânătorii sau jandarmii nu pot interveni decât cu un regim special„, spunea Szep.

Iată că acum problema s-a rezolvat printr-o ordonanță de urgență care permite uciderea imediată a urșilor, ordonanță pentru care Tanczos Barna s-a luptat cu toată lumea și prin toate mijloacele, dar la prezentarea căreia n-a participat.

În locul lui a fost prezent Robert Szep, care a prezentat proiectul de urgență prin care s-a stabilit procedura de intervenție imediată în cazul în care în zonele locuite de oameni apar urși agresivi. Acesta a spus că Tanczos Barna participă la Consiliul de Informare al Miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană din Slovenia, astfel că n-a avut șansa de a-și vedea planul îndeplinit și de a și-l asuma public.

Szep a fost întrebat de ce până acum nu s-au făcut publice detaliile ordonanței de urgență, la care acesta a răspuns, într-o limbă română dubioasă, că ele vor publice abia de astăzi, după adoptarea ordonanței:  „Le punem pe site și puteți să-l consultați. Le puteți descărca pe site în cursul zilei de astăzi„.

În legătură cu remunerarea vânătorilor care vor ucide acești urși agresivi, Szep susține că sumele alocate lor vor fi „rezonabile” și nu e îngrijorat cu privire la faptul că, stimulați financiar, aceștia ar putea chiar atrage urșii în comunități, pentru a-și încasa banii de la stat:

Tarifele încă nu sunt stabilite, se lucrează la ele, vor fi niște tarife limitate, stabilite de către minister, tocmai ca să nu fie niște prețuri disproporționate de la o autoritate publică la alta. Noi apreciem că intervenția în sine, nu neapărat împușcarea, se va limita la o sumă de 3000, 4000 de lei, deci nu vorbim de sume exagerate. Depinde de tipul intervenției, de personalul alocat, dar sunt niște sume rezonabile.”

Asociațiile de mediu susțin, însă, că adoptarea acestei ordonanțe s-a făcut în afara unor parametri legali și morali. Mai mult, actul contravine Directivei ”Habitate” și Deciziilor Curții de CJUE și încalcă principiul constituțional al securității juridice. Cu toate acestea, „trio-ul fantastic de la Mediu” și-a atins obiectivul, iar de acum înainte există o perspectivă foarte serioasă ca ursul brun să intre în categoria speciilor pe cale de dispariție.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.