EXCLUSIV Politicul își înfige și mai adânc gheara în fondul forestier: un apropiat al lui Tanczos Barna pregătește desființarea Gărzii Forestiere și subordonează politic controlul pădurilor

EXCLUSIV Politicul își înfige și mai adânc gheara în fondul forestier: un apropiat al lui Tanczos Barna pregătește desființarea Gărzii Forestiere și subordonează politic controlul pădurilor

În România, pădurile sunt exploatate abuziv în mod planificat. N-o spunem noi, ci un raport al UNESCO, publicat la sfârșitul săptămânii trecute, care acuză tăierile ilegale și critică aspru situația din România. În tot acest timp, la Ministerul Mediului se pregătește un control politic al activităților forestiere, sub orchestrarea ministrului Mediului, Tanczos Barna și a unui secretar de stat apropiat lui, Robert Szep.

Potrivit unor surse neoficiale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pregătește reorganizarea structurilor de control din subordinea ministerului. Totul s-a întâmplat într-o ședință de lucru care a avut loc la începutul lunii martie, ședință în cadrul căreia au fost consultați și inspectori șefi ai Gărzii Forestiere.

Astfel, Garda Forestieră ar urma să fie desființată, iar controalele ar trebui să se desfășoare la nivel județean, unde politicul decide componența echipelor care verifică ilegalitățile din domeniu și vorbim astfel, fără dubii, despre o nouă subordonare politică a actului de control.

Cum? Printr-o unificare de facto a Gărzii Forestiere cu Garda de Mediu, iar comasarea celor două ar determina apariția unei structuri județene, mult mai ușor de subordonat politic decât cea regională.

Decizia ar atrage și alte consecințe, deloc favorabile protejării și menținerii fondului forestier, iar cea mai gravă dintre ele este blocarea temporară a procesului de atragere a fondurilor europene în domeniul pădurilor, de vreme ce plățile sunt făcute de APIA sau AFIR numai dacă documentațiile trec prin filtrul Gărzii Forestiere.

Procesul acesta de reorganizare a modului în care se fac controalele naționale în domeniul forestier este coordonat de un secretar de stat, apropiat de ministrul Tanczos Barna.

Este vorba despre inginerul geolog Robert Szep, fost Șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Harghita și Comisarul Șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Harghita în perioada 2012-2014.

Robert Szep, secretar de stat

Culmea, Szep  a fost desemnat în 2018 de nimeni alta decât Viorica Dăncilă să exercite atribuțiile comisarului general, cu rang de secretar de stat, în cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Acesta s-ar afla în relații apropiate cu Fodor Jozsef – Tamaş, consilier personal al ministrului Barna Tanczos.

Szep coordonează și direcția care se ocupă cu managementul cinegetic, deși acesta se afla până acum în coordonarea secretarului de stat de la păduri.

Același “trio fantastic” de la Ministerul Mediului – Tanczos Barna, Robert Szep și Fodor Jozsef-Tamaș – pregătește și modificarea legii 407/2006, practic legea vânătorii și protecției fondului cinegetic. La mijloc sunt aceleași interese de ordin politic și, evident, financiar.

De ce? Pentru că rezilierea contractelor de gestionare a fondurilor cinegetice facilitează atribuirea lor către clientela politică, dar mai ales către proprietarii care dețin mai mult de jumătate din suprafața fondurilor cinegetice, proprietari care, în mod foarte convenabil, sunt localizați în județele preferate ale inițiatorilor modificării legii, mai precis Harghita, Covasna și Mureș.

Practic, ce se întâmplă acum la Ministerul Mediului pare cusut cu ață verde (pentru camuflaj, evident), iar efectele sunt devastatoare pentru fondul forestier autohton, și așa supus unor provocări constante de ani întregi.

 

În fotografia principală: Tanczos Barna, ministrul Mediului, sursă: FB.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.