Din punctul de vedere al ministrului Mediului, Tanczos Barna, România are o singură mare problemă: urșii. E normal să fie așa, de vreme ce recoltarea unui exemplar de urs poate ajunge și la 30.000 de euro. Și cine să știe mai bine asta decât consilierul ministrului, József-Tamás Fodor, vânător cu experiență și proprietar de firmă specializată în vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii?
Despre acest József-Tamás Fodor, INVESTIGATORIA a mai relatat în trecut, el făcând parte dintr-un trio fantastic de la Ministerul Mediului, alături de Tanczos Barna și secretarul de stat Szép Róbert, toți angrenați în proiectul personal de modificare a legii 407/2006, adică legea vânătorii și protecției fondului cinegetic.
József-Tamás Fodor este, în mod oficial, consilierul lui Tanczos Barna și un vânător cunoscut, căruia îi place să arate chiar și pe rețelele de socializare cât de bine se pricepe la uciderea de animale. Imagini greu de privit se pot observa pe pagina de Facebook a acestuia de la petreceri vânătorești, unde participanții beau și mănâncă la câțiva pași de un veritabil “covor” format din iepuri sau păsări ucise. Este greu de înțeles cum ar putea pricepe însăși ideea de protecție a mediului un personaj care se laudă public cu faptul că ucide animale.
Dar, dincolo de asta, în cazul lui József-Tamás Fodor am sesizat un aspect mult mai important, care explică, în cele din urmă, de ce există această determinare a lui Tanczos Barna în a crește cotele de vânătoare și a servi interesele asociațiilor de profil, care pare a fi cam singura lui preocupare de când a fost numit ministru.
Potrivit Monitorului Oficial al României din 25 august 2021, consultat de INVESTIGATORIA, József-Tamás Fodor deținea în vara anului trecut societatea Habitat Construct SRL din Cristuru Secuiesc.
Prin decizia 1/26.05.2021, asociatul unic al societății comerciale, József-Tamás Fodor, își înceta mandatul de administrator în favoarea soției sale, Fodor Reka.
Din datele înscrise la Registrul Comerțului rezultă că această companie a soției consilierului de ministru al Mediului este specializată în vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii, conform codului CAEN 170.
Firma are o vechime de 14 ani și are un singur angajat, probabil soția lui Fodor, de unde aceasta ar încasa venituri, potrivit declarației de avere a consilierului de ministru.
Și mai interesant, în acest context, este faptul că Ministerul Mediului a luat recent în calcul propunerea mai multor ONG-uri de a amplasa garduri electrice în zonele afectate de populațiile de urși, ca alternativă la uciderea efectivă a animalelor sălbatice.
“În viitorul apropiat, noi, împreună cu ministerul avem un nou proiect în derulare. O să oferim la nivel național garduri electrice, peste 1000 de garduri electrice la fermierii care au probleme cu ursul. Este prima măsură concretă care se va putea vedea din vara anului acesta. Deci noi venim concret să lucrăm, nu cu soluții care nu pot fi implementate”, spunea reprezentantul Fundației Carpați într-o conferință de presă pe tema managementului populațiilor de urși din România.
Nu putem să nu remarcăm faptul că gardurile electrice pot fi furnizate de chiar de compania consilierului, lucru asupra căruia a atras atenția și Asociația de Mediu Agent Green:
“Dar am auzit la recitarea pamfletului că în sfârșit s-a descoperit gardul electric despre care strigăm la minister de ani de zile și despre care le-am făcut și demonstrație, după care au lansat zvonul că vrem să electrocutăm copiii. Epifania ministrului s-a produs însă doar acum dupa ce ministrul l-a luat consilier personal despre faună pe domnul Josepf Fodor care se ocupă de Habitat Construct și J&K Wildlife Management, firme care fac fix garduri electrice! Alo, Direcția Națională Anticorupție, sunteți pe fază? Da, bine, minunat. Vă mulțumim!”
József-Tamás Fodor face parte și din Asociația Vânătorilor PROSILVA și se laudă adeseori în social media cu animalele pe care le-a ucis. De altfel, consilierul vânător vorbește, ori de câte ori are ocazia, despre necesitatea unei solidarități a vânătorimii din România.
“Și asociațiile de vânătoare, și Ministerul Mediului au, teoretic, un punct comun, un scop comun: managementul sustenabil al faunei sălbatice. Pentru asta gestionarii trebuie să fie uniți prin principii și idei, nu în jurul unei persoane. Când ne-am coagulat așa , atunci putem vorbi pe aceeași limbă. Până atunci, nu avem nicio șansă.”, spunea József-Tamás Fodor într-un interviu.
Sursă fotografie principală: József-Tamás Fodor, Facebook