miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneTanczos Barna continuă propaganda în interesul vânătorilor: “Vom avea o țară foarte...

Tanczos Barna continuă propaganda în interesul vânătorilor: “Vom avea o țară foarte bogată în urși, începând de la Galați și până la Arad”

Recent, Fundația Carpați a finalizat un proiect finanțat prin programul Life Natura al Uniunii Europene, cu obiectivul declarat de a proteja specia de urs brun în România. Paradoxal, e și primul proiect la care a participat direct Ministerul Mediului, iar la conferința de închidere a luat parte chiar Tanczos Barna, care a relansat teoria necesității uciderii urșilor și a colaborării ministerului pe care îl conduce cu asociațiile de vânătoare.

Proiectul “Life for bear” are ca obiective declarate reactualizarea planului de management a populaţiei de urs din România în contextul dezvoltării socio-economice și îmbunătăţirea atitudinii grupurilor de interese locale şi naţionale cu privire la conservarea populaţiei de urs brun şi promovarea siturilor Natura 2000.

În mod paradoxal, prezentarea rezultatelor proiectului și conferința de presă de la finalul acestuia nu au constituit decât prilejuri pentru ministrul Mediului, Tanczos Barna, de a continua să perpetueze ideea că urșii din România sunt extrem de mulți și de periculoși, așa că e necesară vânarea lor fără rezerve. Mai mult, acesta a continuat să atace indirect organizațiile de mediu care cer cumpătare în abordarea problemelor existente și protejarea speciei de urs brun, care una dintre puținele bogății naționale în acest moment.

Desi proiectul s-a desfășurat pe durata unor ani, concluziile științifice, proclamate de ministrul Mediului, au fost, în fapt, extrem de puține. De altfel, responsabilul de proiect n-a putut da în cadrul conferinței finale nicio cifră exacta privind creșterea exponențială a numărului de urși la nivel național, raportările fiind făcute în acord cu studiul din 2016 privind estimarea populației de urs brun în România. Ca atare, s-au reluat aceleași cifre și s-a discutat doar pe baza unor opinii.

Ce știm cu exactitate e faptul că în 2016 România adăpostea 6.300 de exemplare de urși.

În ciuda acestor „rezultate științifice” foarte vagi ale proiectului Life for Bear, ministrul Mediului, Tanczos Barna a vorbit aproape exclusiv despre necesitatea uciderii urșilor și despre parteneriatul cu asociațiile de vânătoare.

Soluțiile responsabile trebuie să vină din partea autorităților care au obligația de a gestiona această specie și de a asigura habitat natural și o conservare pentru această specie strict protejată în UE. Am văzut cât ne costă această problemă. An de an costurile cresc. Trebuie să finanțăm în continuare asemenea studii, pentru că dincolo de fundamentarea politicilor publice, avem posibilitatea să prezentăm o valoare extraordinară a acestei țări: ursul brun. Este foarte importantă colaborarea cu asociațiile de vânătoare. Vorbim de o specie de animal sălbatic, vorbim de habitate care sunt gestionate ca fond cinegetic de asociațiile de vânătoare. Nu pot să concep managementul acestei specii și niciunei specii sălbatice fără colaborarea rațională, corectă cu asociațiile de vânătoare. Avem nevoie inclusiv de sprijin din partea lor atunci când facem managementul acestei specii, pentru că, inclusiv în cazul intervențiilor, este nevoie de experiența lor și de cunoștințele lor.

Mai mult, Tanczos Barna a continuat să abordeze la modul panicard situația urșilor în România, susținând că s-au văzut urși chiar și la Craiova și că nu va exista județ în România fără urși. De aceea, ministerul pe care îl conduce trebuie să finanțeze „studii” și să favorizeze creșterea cotelor de vânătoare, după cum însuși ministrul a susținut în conferința de presă:

Ne lipsește o piesă din acest puzzle. Este vorba despre evaluarea populației, care s-a încercat anul trecut de două ori, am toate speranțele că anul acesta vom și reuși să facem o evaluare numerică, chiar dacă toate metodele sunt contestate de cei care au percepția, dar n-au cunoștința și n-au știința. În momentul în care completăm acest puzzle, putem să facem o estimare de populație și o eventuală cotă de intervenție, bazată pe ultima cifră din evaluare. Până atunci ne putem baza pe cifrele oficiale ultime. Din punctul meu de vedere, nu se va rezolva problema prin cotele de prevenție și de extragere. Ursul a găsit soluția: s-a dus la Călărași, Craiova, a fost și prin Galați și prin  Bihor. Deci ursul va găsi soluția. Vom avea o țară foarte bogată în urși, începând de la Galați și până la Arad și până în Maramureș sau Botoșani, nu va mai exista județ fără urși. Nu cred că acesta este scopul. Trebuie să facem pachet de soluții. ”

La scurt timp după evenimentul la care Ministerul Mediului a participat, a apărut și reacția organizației de mediu Agent Green, care a punctat niște aspecte foarte importante, precum lipsa argumentelor științifice ale proiectului care și-a propus numai declarativ protejarea ursului brun, dar și propaganda făcută de Tanczos Barna în favoarea vânătorilor.

Atenție! Atenție! Panicardul șef de la Misterul Mediului a mai pus astăzi un cui în sicriul ursului brun. A încercat o conferință de presă, dar i-a ieșit un teribil pamflet împotriva lui Moș Martin pe care mai nou l-a zărit la Craiova, Călărași și Galați. Probabil că ursul a luat-o la vale pe Dunăre și este așteptat să defileze pe litoral de la Sulina până la Vama Veche. Presupunem că sinistrul se referă la vremuri dinainte de Mihai Viteazul, când spațiul dintre Carpați, Dunăre și Marea Neagră era asemenea Amazonului, acoperit cu păduri și zone umede, care asigurau un habitat ideal pentru toate speciile, inclusiv pentru urs, specie care astăzi este refugiată în munții și care nu reprezintă deloc habitatul lor ideal. Nu negăm că este posibil ca stafia nostalgică a lui Arthur să fi făcut turul de onoare al habitatului de odinioară și să fi făcut check-in în parcul Romanescu din Craiova, Cloșca din Galați și Dumbrava din Călărași.  De la evenimentul pamflet care s-a dorit a fi evenimentul final al unui proiect științific nu s-a comunicat decât că nu se știe câți urși sunt dar că se crede că sunt mulți și mai periculoși decât Putin. Așa că au decis să facă niște socoteli ca să împace vânătorii de trofee care îl presează și să lase niște indivizi mai echipați decât Rambo să omoare așa preventiv niște sute de urși ca să asigure pacea. La pamflet nu s-a discutat despre coexistență și coadaptare. Nu s-a prezentat niciun raport al gloriosului proiect intitulat ”LIFE FOR BEAR”. De fapt nu am auzit nimic științific. A semănat mai degrabă cu un cor de analfabeți funcționali.”, a punctat Asociația de Mediu, Agent Green.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare