vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV: Oana Gheorghiu, după inaugurarea spitalului modular de la Piatra Neamț: “Am...

EXCLUSIV: Oana Gheorghiu, după inaugurarea spitalului modular de la Piatra Neamț: “Am spus din start că nu vrem să vedem picior de politician”

Asociația “Dăruiește Viață” bifează o a doua mare realizare a sa de la debutul pandemiei în România: ridicarea unui Spital Modular ATI la Piatra Neamț. Investiția s-a ridicat la 2,7 milioane de euro și va ajuta la salvarea de vieți într-un județ al cărui spital principal a trecut prin tragedia unui incendiu în secția lui de terapie intensivă. Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele asociației, a mărturisit în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA că la inaugurare nu s-a dorit prezența vreunui politician.

Spitalului Modular ATI Piatra Neamț redă Spitalului Clinic Județean de Urgență Neamț capacitatea de a trata pacienți în aflați în terapie intensivă. “Dăruiește Viață”, asociația cunoscută pentru inițiativa #NoiFacemUnSpital, ridicând primul spital modular din România pentru pacienții cu forme grave de COVID-19 (Spitalul Modular Elias) a predat astăzi spitalului județean Neamț un spital de terapie intensivă, făcut de la zero doar de asociație cu sprijinul sponsorilor și donatorilor.

Acesta va asigura spitalului județean o secție modernă de terapie intensivă, după ce vechea secție a ars în totalitate, în incendiul din noiembrie 2020. Vorbim despre 17 paturi de terapie intensivă, grupate în 3 saloane și o rezervă tip izolator pentru pacienții care au și alte boli contagioase. Potrivit asociației, spitalul modular este dotat cu centrală de tratare a aerului, platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu, sistem control acces, sistem nurse call etc.

Spital Modular Piatra Neamț
Spital Modular ATI Piatra Neamț – Sursa: Asociația „Dăruiește Viață”

Asociația Dăruiește Viață a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, continuând astfel munca începută în regim de voluntariat de sprijinire a bolnavilor de cancer și dotare a unităților medicale din România.

Oana Gheorghiu a declarat în exclusivitate pentru Investigatoria că proiectul acesta este răspunsul la tragedia de la finalul anului 2020, când secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț a ars în totalitate.

Imediat ce am văzut incendiul, ne-am dat seama că ar trebui să facem noi ceva, știind că statul român se mișcă în ritmul în care suntem obișnuiți că se mișcă. Știam și că e anchetă penală și că asta durează și ani de zile și secția arsă va fi sechestrată, așa că ne-am mobilizat să facem acest spital. A fost greu, pentru că e un teren în pantă și a presupus niște soluții tehnice un pic mai complicate decât am făcut noi anul trecut la Elias. A fost greu pentru că am avut parte și de o vreme foarte dificilă. Februarie și martie au fost cu îngheț și multă zăpadă, apoi au urmat niște luni cu ploi torențiale, în care n-am putut să lucrăm continuu, dar cu toate astea, l-am terminat în 26 de săptămâni. Teoretic, ne propusesem să-l terminăm în trei luni, dar vremea a fost împotriva noastră, n-a fost în echipă cu noi. „, a declarat Oana Gheorghiu.

Ea susține că, și dacă nu ar fi urma un val patru al pandemiei, acest spital modular va asigura spitalului județean din Piatra Neamț posibilitatea de a trata pacienții în stare gravă, posibilitate pe care până acum a avut-o exclusiv la nivel de improvizație.

Perspectiva e una bună, spitalul are mare nevoie de secția de terapie intensivă, pentru că ei în acest moment au șase paturi improvizate într-un salon de ginecologie și nu mai pot funcționa așa. Și chiar dacă nu vine valul de Covid, nevoia unei secții de terapie intensivă este foarte mare pentru tot spitalul. Ei acum, pentru că l-au primit, deci îl au în proprietate, vor putea să demareze formalitățile de avizare. Nu cred că va fi complicat, pentru că noi am colaborat bine și cu DSP, și cu ISU local și ei știu exact ce-au făcut și ne-au aprobat soluțiile tehnice, deci avizele ar trebui să iasă rapid. „, a mai spus aceasta.

Un aspect deloc de neglijat este faptul că Asociația “Dăruiește viață” nu a dorit ca la evenimentul de inaugurare să participe politicieni, de vreme ce efortul pentru rezolvarea acestei situații foarte grave în numai 26 de săptămâni a fost exclusiv al celor care s-au implicat necondiționat, și aceștia nu au fost în niciun caz oameni politici.

A fost o inaugurare frumoasă, am arătat ce am făcut, am vrut să le arătăm sponsorilor noștri că am făcut ce am promis, că lucrurile au ieșit așa  cum trebuie. Am spus din start că nu vrem să vedem picior de politician, ceea ce s-a și întâmplat, n-am avut pe nimeni, nici de la Consiliul Județean, nici de la Primărie, nici de la altă instituție publică și totul a decurs bine. Noi credem că, dincolo de faptul că acest proiect va ajuta la salvarea de vieți, va da un pic de încredere și celor din Moldova că nu toate proiectele sunt pe hârtie sau în promisiuni, ci iată că se și întâmplă!”, a punctat Oana Gheorghiu pentru Investigatoria.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

4 COMENTARII

  1. […] Asociația “Dăruiește Viață” bifează o a doua mare realizare a sa de la debutul pandemiei în România: ridicarea unui Spital Modular ATI la Piatra Neamț. Investiția s-a ridicat la 2,7 milioane de euro și va ajuta la salvarea de vieți într-un județ al cărui spital principal a trecut prin tragedia unui incendiu în secția lui de terapie intensivă. Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele asociației, a mărturisit că la inaugurare nu s-a dorit prezența vreunui politician. Detalii, pe Investigatoria.ro […]

  2. […] Asociația “Dăruiește Viață” bifează o a doua mare realizare a sa de la debutul pandemiei în România: ridicarea unui Spital Modular ATI la Piatra Neamț. Investiția s-a ridicat la 2,7 milioane de euro și va ajuta la salvarea de vieți într-un județ al cărui spital principal a trecut prin tragedia unui incendiu în secția lui de terapie intensivă. Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele asociației, a mărturisit că la inaugurare nu s-a dorit prezența vreunui politician. Detalii, pe Investigatoria.ro […]

  3. […] Asociația “Dăruiește Viață” bifează o a doua mare realizare a sa de la debutul pandemiei în România: ridicarea unui Spital Modular ATI la Piatra Neamț. Investiția s-a ridicat la 2,7 milioane de euro și va ajuta la salvarea de vieți într-un județ al cărui spital principal a trecut prin tragedia unui incendiu în secția lui de terapie intensivă. Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele asociației, a mărturisit că la inaugurare nu s-a dorit prezența vreunui politician. Detalii, pe Investigatoria.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare