vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneGALERIE FOTO Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO

GALERIE FOTO Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO

După mai multe ezitări ale statului român, Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO și astfel, zona poate fi salvată de exploatările cu cianuri, care produc efecte ireversibile asupra mediului pe termen lung.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol. Vestea a fost primită cu entuziasm de societatea civilă, care a ieșit de mai multe ori în stradă pentru a clama protejarea acestei arii naturale cu specific unic. Mai puțin entuziasm a venit din partea primarului Eugen Furdui, care susține că includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial nu aduce beneficii locuitorilor zonei.

Roșia Montană - Investigatoria
Roșia Montană

Decizia a fost luată prin consens de Comitetul Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 44-a sesiuni ce se desfășoară online în perioada 16-31 iulie în China.

Roșia Montană are o existență milenară, fiind menționată încă dinaintea cuceririi Daciei de Herodot sau Titus Liviu. Zona are o valoare istorică inestimabilă, însă exploatările miniere din zonă au pus pe un plan terțiar turismul.

Roșia Montană - Investigatoria
Roșia Montană

Totuși, trebuie spus că Proiectului minier de exploatare la suprafață prin cianurare ridica un risc uriaș, și anume acela ca tot turismul din Munții Apuseni să aibă de suferit datorită imensului baraj cu cianuri și a potențialelor infiltrații în pânza freatică din întreaga zonă, fiind posibilă chiar o depopulare masivă a întregii zone.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost un proces îndelungat, pe care guvernele României au încercat să-l sisteze, fiind preferabilă, din punct de vedere economic, exploatarea minieră. Aurul Apusenilor va fi, însă, protejat de acum înainte, în ciuda celor care susțin pragmatismul în detrimentul dezvoltării durabile.

Roșia Montană

Astăzi, Roșia Montană pare pustie, clădirile fiind foarte degradate, iar oamenii puțini. Este, însă, de așteptat ca includerea sitului în patrimoniul mondial să genereze la nivel local și alte oportunități de dezvoltare decât exploatarea aurului.

Evenimentele culturale, înființarea unor muzee sau chiar turismul efectiv ar putea aduce oamenilor din zonă venituri pe termen lung, fără ca natura să fie afectată în mod iremediabil. De altfel, această ipoteză este susținută și de Klaus Iohannis care s-a exprimat astăzi  cu privire la includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, susținând că zona poate beneficia de proiecte de dezvoltare durabilă, care să nu pună în pericol mediul.

Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Protejat integral ca monument istoric de legislația din România, Peisajul cultural minier Roșia Montană intră astăzi în familia valorilor recunoscute ca relevante pentru întreaga umanitate, valori pentru care solidaritatea internațională se poate transforma în cooperare și asistență tehnică pentru conservarea și restaurare.”, arată și Institutul Național al Patrimoniului

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare