vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiEXCLUSIV: Spațiul secret al lui George Scripcaru din aripa estică a Primăriei...

EXCLUSIV: Spațiul secret al lui George Scripcaru din aripa estică a Primăriei Brașov

Schimbarea conducerii Primăriei Brașov a venit la pachet cu descoperiri surprinzătoare despre vechea administrație. Astfel s-a descoperit în aripa de est a instituției un veritabil apartament despre existența căruia nu s-a știut până acum, la care se putea ajunge direct din biroul fostului primar, George Scripcaru. INVESTIGATORIA vă oferă imagini exclusive chiar din spațiul respectiv.

Noua conducere a Primăriei Brașov a constatat cu surprindere faptul că o anumită zonă din instituție era închisă accesului public. Practic, dintr-un birou care acum este rezervat consilierilor primarului se ajunge, pe o scară din lemn către un spațiu foarte generos, cu aspect de apartament.

Baie, duș, o cameră care pare să fi servit drept living și altele asemenea se găsesc acolo, cumva ferit de restul instituției, iar accesul acolo era rezervat, din spusele celor care lucrează acum în primărie, exclusiv fostului primar al orașului, George Scripcaru.

Pentru că nimeni nu știa de existența spațiului cu pricina, el nu are nici autorizație ISU. Urcând treptele care duc către locul respectiv e greu să presupui existența acelui spațiu secret, pentru că pare mai curând calea de acces către o mansardă. De fapt, este vorba despre mai multe încăperi, unele foarte mari, în care s-ar fi putut amenaja birouri pentru personal, de vreme ce și astăzi e nevoie de spațiu în instituție pentru organizarea unor spații de lucru.

Potrivit viceprimarului Flavia Boghiu, pentru că nu s-a știut de existența acelui ansamblu de camere, nimeni nu știe dacă acolo a existat mobilier de apartament, fiind amenajat ceva privat sau dacă servea doar unor întâlniri departe de ochii publicului. Cert este că fostul primar, George Scripcaru, ar fi avut la dispoziție timp după pierderea alegerilor să mute de acolo tot ce putea ridica semne de întrebare.

Primarul actual al Brașovului, Allen Coliban, susține că în spațiul generos de la capătul scărilor de lemn vor fi în curând amenajate birouri pentru angajații instituției, dar, pentru asta, e nevoie de autorizare ISU.

George Scripcaru este unul dintre primarii asupra căruia au planat de-a lungul vremii numeroase controverse, fiind acuzat și trimis în judecată pentru fapte penale. O investigație jurnalistică a arătat faptul că acesta ar fi vândut un teren din domeniul public cu două milioane de euro și a încasat banii în nume propriu. În anul 2006, acesta era anchetat de procurorii DNA pentru o afacere imobiliară, care a adus unui afacerist câștiguri cuantificate la 120 miliarde lei.

Însă cel mai recent dosar legat de numele lui Scripcaru a fost deschis în anul 2020, când acesta a fost pus sub control judiciar sub acuzația de șantaj.

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul aferent acestui dosar, cum, în calitate de primar al municipiului Brașov și de candidat la alegerile locale, Scripcaru l-ar fi amenințat pe unul din angajații societății comerciale care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi de promovare electorală a candidaților la Primăria Brașovului din partea partidelor cu care societatea încheiase anterior contracte de promovare.

Astfel, cu ajutorul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., Scripcaru ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru “a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumită formațiune electorală și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, „realizările” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive”.

Astăzi, noua administrație descoperă aproape periodic dovezi ale unei utilizări abuzive a puterii la nivel local de către acest personaj foarte colorat, despre care se poate vedea din faptele sale că avea o profundă apetență către însușirea bunului public. Iar apartamentul secret din aripa estică a primăriei este numai una dintre aceste dovezi.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare