joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialFlorin Obădan, primul stomatolog care a realizat în România implantul Fast...

Florin Obădan, primul stomatolog care a realizat în România implantul Fast anf Fixed: “La începutul anilor 2000, pacientul aproape că era înecat cu o lingură plină de ghips. Astăzi scanăm…”

La ora 8 dimineața, Florin Obădan apare în parcarea clinicii stomatologice pe care a înființat-o în anul 2015 la Alexandria și privește atent în jurul lui. Discută cu femeia care curăță florile, intră grăbit în clinică, salută vesel și politicos pe toată lumea, împarte sarcini pentru ziua care începe și ajunge în biroul său cu pereții ticsiți de diplome. Verifică documentele lăsate pe birou, apoi deschide unul dintre computere și se uită la o radiografie pe un ecran de dimensiuni impresionante, cu o formă curbată. E deja la a doua cafea, pe prima o băuse cu mama lui la prima oră. Cercetând atent radiografia, îi vine în minte, ca o mirare perpetuă, faptul că tehnologia a ajutat domeniul lui într-un mod aproape miraculos, așa că simte nevoia să ne explice.

Activitatea noastră este tot mai mult influențată de digitalizare. În orice caz, doar pe biroul meu sunt două calculatoare și gândiți-vă că în 2001, când am terminat facultatea, încă se luau amprente cu tehnologie făcută în urmă cu sute de ani. Dar ăsta a fost norocul meu. Am o experiență de douăzeci de ani în stomatologie. Și dacă ne gândim că la momentul în care eu și soția mea am terminat facultatea, unul dintre standardele de aur era amprenta cu ghips, în care pacientul aproape că era înecat cu o lingură plină de ghips. Ei bine, după aceea a fost epoca siliconilor și tot așa. Dar astăzi scanăm… Astăzi fac diferența între scannerul X și scannerul Y și ne gândim pe care îl folosim. Mai nou, începem să facem scanarea facială, pentru că trebuie să facem relația dintre forma dinților și forma feței pacientului.“

Florin Obădan este unul dintre cei mai de succes medici stomatologi din România. Pasionat de implantologie încă din 2006, a decis că trebuie să-și astâmpere curiozitatea și a urmat noi cursuri, alte specializări, reușind să-și perfecționeze tehnica și să practice nu doar în România, ci și în India, Armenia sau Georgia.

Pe 23 iulie 2009 a realizat primul implant Fast and Fixed din România, ceea ce înseamnă că a contribuit la inovarea unui domeniu foarte dificil, prin aplicarea unui tratament predictibil, sigur și, mai ales, foarte la modă, pentru că oferă o posibilitatea aproape miraculoasă ca un om care și-a pierdut dinții să îi poată recupera într-o singură zi, prin implant. A văzut astfel cum pretențiile pacienților săi creșteau direct proporțional cu dezvolvarea tehnologiei și a rețelelor de social media.

Pretențiile estetice ale pacienților noștri au crescut și, pentru că avem tehnologia, putem și să facem față unor astfel de cerințe. Dacă e să ne uităm retrospectiv, este o evoluție uriașă atât în tehnologie, cât și în mentalitatea populației cu privire la îngrijirea dinților. Noi trebuie să ne uităm în societate și să vedem care sunt factorii care modelează mentalitatea oamenilor. În anul 2001, cel în care intram în profesie, alții erau factorii care modelau mentalitatea. Cât de multă importanță acordam atunci îngrijirii, felului în care arătam, toate lucrurile astea au căpătat pe parcursul anilor o importanță mult mai mare. Și a fost potențată de social media.

Uitați-vă doar pe Facebook și pe Instagram și vedeți câte chipuri frumoase apar în fiecare zi. E adevărat că nu există o concordanță cu realitatea, dar dorința de a arăta bine e foarte mare. Oricum, faptul că tindem să dăm importanță frumuseții a modelat mentalitatea. Sunt pacienți care vin și îmi spun: “Vreau să arate altfel, vreau să fie frumos!”, fără a fi la mijloc o problemă de sănătate. Iar cel mai important critic al meu este fiica mea, care îmi spune că se poate și mai bine. Accept aceste critici, pentru că fără ele nu putem evolua. Și probabil că are dreptate…”

Pentru a putea să-și desfășoare activitatea în acord cu propria concepție despre cum ar trebui să fie practicată stomatologia, Florin Obădan a înființat în anul 2015 clinica Implant Consult, la Alexandria.  Clinica Implant Consult a oferit o altă abordare asupra ideii de clinică stomatologică. Locul e foarte aerisit, nu are mirosul acela specific al unui cabinet stomatologic clasic, personalul e foarte prietenos și cald, iar omul care se confruntă cu teama de dentist ajunge foarte repede să se simtă confortabil. În ceea ce-l privește, Florin Obădan spune că are în continuare o curiozitate imensă în legătură cu implantologia și face constant eforturi pentru a se perfecționa, în așa fel încât oamenii care trec pragul clinicii lui să aibă motive să revină cu încredere.

Putem să numărăm reușite, putem să numărăm premiere, dar am o listă destul de lungă și de lucruri pe care încă vrem să le perfecționăm. Este foarte adevărat că Implant Consult a apărut pentru că ne-am dorit un concept mai aerisit, pentru faptul că urmăm trenduri și ne place să fim în pas cu tehnologia și noutățile. Iar Implant Consult este răspunsul nostru pentru trendul cu încărcarea imediată a implanturilor. Mă întrebați mai devreme despre cum s-a modificat mentalitatea populației. Păi și mentalitatea noastră s-a modificat foarte tare. Gândiți-vă că în 2006 am pus primele implanturi, mânat atât de dorința de a-mi ajuta pacienții, dar și mânat de o imensă curiozitate. Și această curiozitate nu s-a terminat încă. Tot mai citesc, tot mă mai uit, tot mă mai informez. Aceste implanturi sunt mici corpuri de titan despre care noi credem că știm totul și le punem într-un pacient despre care ne gândim că am putea să știm totul. Dar care este biologia, chimia, relațiile de acolo, acestea nu se cunosc cu maximă certitudine. Oricum, lucrurile s-au schimbat, pentru că ne uităm și la alții care greșesc, care descoperă, învățăm și din greșelile noastre și schimbarea asta a adus noi posibilități. Cum ar fi, de exemplu, posibilitatea de a avea în aceeași zi și implanturile, și o lucrare provizorie. Schimbă cu totul regulile jocului. Dacă în anii 90, odată pierduți dinții, pacientul era condamnat să fie bătrân, în anul 2000 a apărut această rază de speranță cu implanturile, care la unii stăteau, la alții nu. Iar după 2009 încolo, există posibilitatea să ai și implanturile, și dinții în aceeași zi. Asta schimbă complet jocul, pentru că duce la o reintegrare rapidă a pacientului în viața socială, nu mai trebuie să-și ia concediu, vine dimineața și seara are dinții fixați. Sună miraculos pentru parametrii din anii trecuți, dar astăzi, e o normalitate. Lucrăm în echipă, iar astăzi avem o procedură standardizată, foarte eficientă. Intervenția este destul de scurtă, sub o oră, iar ulterior se fac dinții. “

Interviul este întrerupt de un apel telefonic. Florin Obădan răspunde, iar în acest timp, privim pereții biroului său, plin de diplome, cu gândul să-l întrebăm care dintre realizările sale profesionale îl fac să se simtă cu adevărat deosebit.

Florin Obădan

Dar, pentru că vorbea cu cineva din echipa lui, am schimbat cursul discuției în acest sens, întrebându-l care sunt criteriile sale în alegerea membrilor echipei. Zâmbind, face referire la cel mai important membru al echipei sale, partenera de viață, Gina Obădan, care i-a fost coechipier încă de pe vremea când avea un cabinet modest la Mavrodin.

“Cea mai importantă  alegere am făcut-o în urmă cu 25 de ani și e vorba de soția mea, care face parte din această echipă. Iar legat de ceilalți colegi, aceștia au venit în timp. Mereu spun tuturor că ușa mea este deschisă pentru colegii care vor să vină, să vadă cum lucrăm. Cineva spunea că nu poți opri lumina. Dar, dacă propagi lumina, poate devii tu însuți un reper. Și asta a fost metoda prin care ne-am mărit echipa. Am arătat celor care au vrut să vadă, iar unii au ales să vină să lucreze cu noi.”

Curiozitatea l-a determinat să facă cele mai curajoase alegeri profesionale, iar astăzi știe că perseverența este singura cale de a te adapta și de a schimba realitatea în sensul propriilor concepții despre cum se face bine o meserie.

Nu m-am gândit să fac vreodată un clasament al realizărilor mele, dar undeva, orgoliul meu este foarte mângâiat de faptul că mi-am luat curaj și în 2009, în iulie, pe 23 (țin minte niște date) am făcut primul caz de fast and fixed din România. Încărcarea imediată a fost făcută pe alte implanturi de către alți colegi chiar mai înainte, dar, dacă ne raportăm la ce este astăzi Fast and Fixed, cel mai sigur și la modă și mai predictibil tratament pentru încărcarea imediată, ei bine, pot să spun și chiar să dovedesc cu acte că am fost primul din România.  Începând cu 2011, am tot fost invitat și în India, Armenia, Georgia să lucrez pe implantologie. Nu sunt în stare să fac multe lucruri în viața asta, dar la implanturi cred că mă pricep.

De concurență nu se teme, dimpotrivă, e convins că e o condiție necesară pentru a crește.

Obișnuiam să spun cu niște zeci de ani în urmă că cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla unui stomatolog ar fi să rămână singur pe piață. Atunci scade și calitatea tratamentelor, și plăcerea cu care lucrezi. Concurența există și e bine că există, pentru că e stimulativă.

De asemenea, admiră și respectă acei oameni din domeniul său de activitate care i-au arătat că profesionalismul este aproape întru totul fundamentat pe muncă, talentul fiind doar o variabilă care face uneori diferența. De aceea, își amintește cu drag de oamenii care l-au luat sub aripa lor și i-au deschis apetitul pentru cunoaștere și inovație.

“Am admirat mereu seriozitatea, consecvența și profesionalismul doctorului Ioan Zahiu, cu care am și lucrat la începuturi. Încă aplic lucruri pe care le-am învățat de la dumnealui și îl consider un om cu majuscule. Și tot din punctul de vedere al mentorilor, i-aș menționa pe profesorii Manfred Lang și Alexandru Bucur. “

La finalul timpului stabilit pentru interviu, Florin Obădan se îndreaptă spre încăperea unde are programată prima operație din zi cu mai mult entuziasm decât a avut în orice moment al interviului. În sala de operație se simte cu adevărat el însuși…

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare