sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție Declic: " Violul asupra minorilor va deveni o infracțiune legalizată"

Petiție Declic: ” Violul asupra minorilor va deveni o infracțiune legalizată”

Comunitatea Declic solicită președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președintelui Senatului, Anca Dragu, să intervină în sensul schimbării legislației care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor.

În România sunt numeroase deciziile instanțelor care consideră că minori în vârstă de 10 ani au consimțit să întrețină relații sexuale cu adulți. În afara revoltei publice punctuale, alte consecințe nu au apărut niciodată, pentru că legislația permite apariția confuziilor și admite ideea de act sexual cu un minor, deși aceasta ar trebui considerată, în sine, o infracțiune la fel de gravă ca violul. Din cauza unor astfel de decizii revoltătoare ale instanțelor, România a fost condamnată la CEDO.

În tot acest timp, parlamentarii nu fac pași în sensul modificării legislației și eliminării confuziilor care pot apărea în instanță, așa că, la inițiativa comunității Declic, a fost lansată o petiție care cere protejarea minorilor prin lege în cazurile unor agresiuni sexuale.

„Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să modificați legea care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. A devenit o practică în justiție ca abuzurile sexuale asupra minorilor să fie încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor. Chiar și când copiii au 9-10 ani. Este strigător la cer! Soluția este să dați o lege clară, care să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să fie încadrați la infracțiunea de act sexual cu un minor și să scape cu pedepse cu suspendare.”, se arată în cuprinsul petiției.

Semnatarii, care au ajuns la un număr de peste 52.000, susțin că practica judiciară din ultimii ani relevă faptul că procurorii și judecătorii din România fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. În acest sens, există numeroase hotărâri penale favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor.

Cei din Comunitatea Declic cer, de aceea, Parlamentului modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol. Criteriul ar rămâne astfel discernământul, de vreme ce se presupune că o persoană are discernământ doar după împlinirea vârstei de 16 ani. Petiția, semnată până acum de zeci de mii de cetățeni este un semnal puternic către parlamentari că e timpul să regândească legea care protejează copii și să ajute, prin intermediul ei, victimele. Petiția poate fi semnată aici.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare