Sunt mai bine de zece luni de când românii consumă oxid de etilenă, un dezinfectant cancerigen interzis în Europa, din cutii de înghețată.
În ciuda acestui fapt de o gravitate uriașă pentru sănătatea publică, instituțiile responsabile din România au preferat să nu facă prea multă gălăgie pe această temă,astfel încât producătorii înghețatei cu otravă să nu fie foarte afectați de situație.
Sunt câteva luni de când pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor apar constant anunțuri de retragere a unor produse alimentare, mai exact, loturi de înghețată și dulciuri ale mai multor producători celebri. Motivul? Prezența oxidului de etilenă în aditivul utilizat.
Utilitatea tradițională a oxidului de etilenă este aceea de dezinfectant. În Uniunea Europeană, acesta a fost interzis ca pesticid încă din anul 1990, iar din 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor.
De fapt, oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale.
Deși utilizat în aceste produse în cantități suficient de mici pentru a nu cauza un rău imediat, specialiștii spun că prezența oxidului de etilenă poate determina, în timp, diverse afecțiuni ale inimii sau chiar cancer.
În ciuda faptului că a publicat loturile de produse care conțin acest dezinfectant, ANSVSA nu a publicat nici măcar un comunicat de presă prin care să avertizeze populația despre riscurile la care e predispusă, prin consumul constant de înghețată sau de alte dulciuri cu oxidul de etilenă.
Asociația Pro Consumatori acuză acum ANSVSA de faptul că ar fi mușamalizat situația, punând astfel în pericol sănătatea publică. De aceea, există și o solicitare adresată premierului Florin Cîțu de către Asociație, privind formarea unei celule de criză pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă, alcătuită din reprezentanţi ai ANPC-ului, ANSVSA-ului, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Economiei şi ai asociaţiilor de consumatori.
„În timp ce în Belgia şi Franţa, de exemplu, au fost retrase de la comercializare sute de produse alimentare diferite, de la produse alimentare ecologice, produse de panificaţie, preparate cu carne, preparate cu lapte, uleiuri vegetale, sosuri şi până la dulciuri, în România s-au retras în cursul anului 2021 doar câteva loturi de îngheţată şi câteva baxuri de băuturi răcoritoare! Ce a făcut ANSVSA-ul ca punct naţional de contact în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Uniunii Europene? ANSVSA-ul a ţinut ascunsă această criză alimentară care afectează viaţă şi sănătatea a milioane de români!?”, întreabă legitim Asociația Pro Consumatori.