joi, iulie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePractici incorecte la Raiffeisen Bank: se vor recalcula circa 14.000 de credite

Practici incorecte la Raiffeisen Bank: se vor recalcula circa 14.000 de credite

Probleme grave identificate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în cazul Raiffeisen Bank, care a mărit marjele din componența dobânzilor în mod incorect. Din acest motiv, banca este obligată să recalculeze circa 14.ooo de credite.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis împotriva Raiffeisen Bank Ordinul 280/2014, ordin menținut de instanțele de judecată, prin care instituției bancare i se cere să înceteze practicile comerciale incorecte și să corecteze efectele lor de până acum.

Practic, banca a luat decizia unilaterală ca, la momentul restructurării creditelor, să mărească marjele din componenta dobânzii, prin introducerea în acestea a comisionului de administrare la care banca a renunțat expres prin actele adiționale de restructurare semnate cu clienții în momente de vulnerabilitate financiară. Situația a ajuns în atenția ANPC, care a considerat că banca trebuie obligată să se comporte corect atât în raport cu clienții proprii, cât și în raport cu restul instituțiilor bancare active pe piață.

O întâlnire în acest sens a avut loc pe data de 18 august între Asociația CREDERE, reprezentată de  Dorin Tănase, și  Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin vicepreședinte instituției Veronica Valentina Mitran Piticu și directorul general Paul Anghel, tema fiind stadiul implementării măsurilor dispuse prin Ordinul 280/2014 al ANPC împotriva Raiffeisen Bank.

Întâlnire ANPC – Asociația CREDERE

În cadrul întâlnirii, ANPC a susținut că verificarea măsurilor dispuse prin ordinul respectiv a început din luna octombrie a anului precedent, echipa de control monitorizând periodic stadiul implementării măsurilor dispuse prin actul administrativ.

La rândul ei, instituția bancară derulează un proces manual de implementare a Ordinului 280/2014, proces ce presupune o etapizare și o prioritizare în implementarea măsurii la nivelul întregului portofoliu, constând într-un număr de circa 14.000 de credite. Cu alte cuvinte, îndreptarea efectelor acestei măsuri incorecte se face manual, ceea ce presupune o durată mai mare de remediere a situației pentru consumatori.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare