vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneProtest pentru păduri în Piața Victoriei: "Guvernul, părtaș la acest jaf!"

Protest pentru păduri în Piața Victoriei: „Guvernul, părtaș la acest jaf!”

O mână de oameni curajoși și-a exprimat sâmbătă nemulțumirile legate de complicitatea autorităților centrale și locale la jaful din pădurile României. Veniți din Suceava, alături de cunoscut activist pentru mediu, Daniel Bodnar, aceștia se plâng de faptul că pădurile sunt măcelărite constant, în complicitate cu autoritățile, care nu reacționează, deși „ilegalitățile le sunt servite pe tavă”.

Sub deviza „Împreună oprim mafia lemnului”, zece oameni din Suceava s-au alăturat cauzei activistului de mediu Daniel Bodnar și și-au exprimat, în fața Guvernului României, nemulțumirea față de modul în care autoritățile, atât centrale, cât și locale, tratează problema defrișărilor ilegale din România. Protestul a fost anunțat cu câteva zile în urmă de Bodnar, însă, din păcate, nu au fost foarte mulți doritori să se alăture acestei cauze foarte importante. Desigur, gestul în sine al celor prezenți de a veni în capitală de la București trebuie remarcat, chiar și dacă nu vorbim de o prezență impresionantă la protest.

De altfel, Daniel Bodnar a vorbit în numele celor prezenți și și-a exprimat dezamăgirea legată de faptul că, deși pădurile sunt măcelărite în fiecare zi, cauza protejării lor nu este luată în considerație de foarte mulți și, în special, de autorități, care au primit toate dovezile abuzurilor care se petrec în acest domeniu.

Scopul acestui protest este să le arătăm guvernanților, celor care ne conduc, situația din pădurile României. Noi ne-am implicat în Bucovina, pentru că locuim în acea zonă. Este o zonă frumoasă, dar care este condamnată de drujbele de aici, din spatele nostru (n.r. -Guvernul României). Am cerut sprijin autorităților locale, Gărzii Forestiere, IPJ-ului, Direcției Silvice, tot ce s-a făcut a fost în zadar… Ne-au aburit, ne-au mințit și am venit până aici, ca să vedeți mesajul nostru. Eu cred că și dumneavoastră sunteți de acord că pădurile aparțin întregului popor, nu sunt nici ale mafiei lemnului, nici ale baronilor locali, sunt ale românilor și trebuie protejate„, a spus Bodnar în timpul protestului din Piața Victoriei.

Protestatarii au indicat și numele sponsorilor mafiei lemnului, în speță Egger și Schweighofer, firme austriece susținute de la vârful puterii administrative și politice din România. A fost menționat și numele lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, care ar admite ca abuzurile din pădurile zonei să fie făcute fără interferențe din partea autorităților locale.

Au reușit să acapareze instituțiile, toți factorii importanți și astăzi nici măcar media nu face nimic pentru a arăta dezastrele care le produc. În jurul fabricilor este o poluare de nedescris, ne poluează și aerul, și apele. De exemplu, la Rădăuți au săpat puțuri de vreo 300 de metri, unde iau cea mai bună apă, pe care apoi, după toate procesările chimice, o deversează în râul Suceava, acolo se scaldă copii, sunt oameni care iau apă pentru animale. Am făcut sesizări și totul se oprește undeva la instituțiile din județul Suceava. Noi am venit până aici să arătăm ce se întâmplă în pădurile României.”, a mai spus Daniel Bodnar, activistul de mediu care a scos la iveală numeroase ilegalități în domeniul mediului în ultimii ani și s-a confruntat cu presiuni uriașe, printre care se numără agresiuni și chiar un accident rutier.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare