vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialDECLIC: "Apele Române calcă pe cadavre pentru a-și acoperi cu ”autorizații” proiectele...

DECLIC: „Apele Române calcă pe cadavre pentru a-și acoperi cu ”autorizații” proiectele ilegale”

Sub pretextul regularizării râurilor și cu sprijinul Apelor Române, România este acum singura țară din Europa care deține un amplu mecanism ilicit de deturnare a banilor publici prin proiecte inutile și chiar nocive la adresa mediului. Aceasta este una dintre acuzațiile pe care comunitatea Declic le face în cadrul unei petiții, prin care solicită realocarea către sănătate a banilor publici folosiți pentru distrugerea naturii.

Un exemplu foarte clar în acest sens este proiectul care distruge, de fapt, Jiul de Vest, sub pretextul „punerii în siguranță a barajului Valea de Pești, județul Hunedoara”. Sute de pești au murit pe Jiul de Vest, în urma demersurilor de regularizare a râului, prin distrugerea ecotonului dintre mediul acvatic și cel terestru. Pe marginea acestui caz s-a discutat public destul de mult, acest proiect ilegal fiind, în cele din urmă, oprit prin demersurile mai multor organizații de mediu.

Dar problema rămâne. În pandemie, Apele Române au redepus proiectul la APM Hunedoara, iar APM Hunedoara s-a grăbit să-i emită o nouă Decizie a etapei de evaluare inițială și refuză să facă publice detaliile proiectului. Cazul nu este singular. Și râurile Bârzava, Cârțișoara, Sebeș și Porumbacu sunt pregătite pentru distrugere, prin evaluări de mediu, aprobate de APM-uri, chiar dacă ele încalcă flagrant Directiva Cadru privind Apa.

Ironia sadică merge dincolo de cinismul Apelor Române. Proiectele de regularizare a râurilor mutilează ireversibil albiile, malurile și luncile, distrug ecotonul dintre mediul acvatic și cel terestru. Sunt, prin definiție, proiecte de defrișare, de fragmentare a habitatelor și de schimbare a destinației terenurilor. Iar acum se recunoaște oficial că pandemia aceasta este cauzată chiar de aceste forme de agresare a mediului înconjurător. Dar astfel de intervenții nocive asupra mediului înconjurător pun în pericol viețile oamenilor și direct, prin ele însele, cum s-a văzut în cazul Rast. „, arată Declic.

Comunitatea solicită Guvernului României, Președintelui României și Consiliului Suprem de Apărare a Țării realocarea către sănătate a sumelor astronomice alocate pentru proiecte care au ca finalitate distrugerea naturii: așa-zisele regularizări de râuri, despre care Comisia Europeană spunea că reprezintă opusul abordării curente din cadrul Uniunii Europene în domeniul apelor.

Măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, această realocare este indispensabilă. Se tot spune că avem nevoie de o remodelare a normelor curente, de o resetare a societății. Cum este deja oficial recunoscut că pandemia COVID-19 este cauzată de distrugerea naturii, la baza acestei resetări trebuie să fie stoparea oricărei distrugeri inutile a naturii. Guvernele Românie nu au părut până acum interesate nici de lege, nici de natură. Prin răspunsul la această petiție vom afla dacă decidenților din vârful statului român nu le pasă nici măcar de viețile oamenilor„, se mai arată în cuprinsul petiției lansate de comunitatea Declic.

Petiția a strâns până acum peste 2000 de semnături. Cei care doresc să se alăture demersului Delic pot semna petiția aici.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare